Cu bunavointa dvs cer un sfat legat de un teren (o fasie de teren).
In concret: in 1998 am cumparat un imobil cu terenul aferent.Promisiunea de a vinde am incheiat-o la notar.Dupa 2 ani se "trezeste" o a III-a pers ca are o bucata de teren din ceea ce eu cumparasem deja.A facut actiune in justitie ptr a i se recunoste dreptul de propietate si a castigat, binenteles (vanz a motivat in instanta ca nu avea cunostinta de un alt mostenitor pe supraf care mi-a vandut-o mie).Eu am achitat in 3 (trei) transe pretul imob-lui si al terenului facand chitanta de mana. Vanz a dat declaratie la notar ca a primit un avans de...urmand sa primeasca si dif de bani.Intre timp vanz (pers careia eu i-am achitat suma pretinsa) ii "vinde" fiului acesteia. Cand a venit mom sa finalizam actele m-am trezit ca inchei ctr de vz-c cu fiul acesteia. IN MOMENTUL DE FATA eu am ctr de vz-c dar nu intre mine si dna careia i-am platit pretul ci intre mine si fiul acesteia (pe ctr este trecut mai putin teren decat am platit eu).
Nelamurirea mea vis-a-vis de aceasta situatie ar fi:
1. Eu am platit un pret pe imobil si teren, dar intre timp mi s-a diminuat din teren...ce pot sa mai fac eu acum ptr a-mi recupera diferenta de bani platita pe fasia pierduta... daca e cazul pe cine actionez in justitie? Pe vanzatoare? Pe fiul acesteia? Pe amandoi?
Mentionez ca procesul acesta a durat 8 (opt) ani, timp in care eu am platit impozitul pe teren, iar sotul meu s-a imbolnavit dupa care a decedat acum 3 luni.
2. As vrea sa rascumpar acea fasie de teren de la noua propietara. Cum procedez? Pot sa ii trimit o scrisoare in care sa-mi anunt intentia de a cumpara?
Va multumesc ptr timpul acordat si ptr sfaturile dvs.!
CD
depinde de momentul in care ati cumparat si ati platit.. situatia nu se poate lamuri pe acest forum fara a vedea actele.. pentru a cumpara aceea fasie de teren daca mai sunteti in indiviziune cu pers respectiva ii puteti face o notificare si daca nu e de acord cu vanzarea sa-l actionati in judecata..iar daca nu sunteti in iindiviziune, atunci, facetii o oferta de pret si daca accepta e ok daca nu, nu o puteti obliga sa vanda
Eu am platit pretul in 1998, iar ctr de vz-c este incheiat in 1999, mom in care m-am trezit ca vanzatorul care figureaza pe act se numeste altfel decat vanzatorul initial caruia i-am platit pretul.
Nu este vb de iesire din indiviziune deoarece terta pers si-a obtinut terenul pe cale judecatoreasca, iar pe ctr este trecuta suprafata reala (adica diminuata), pe cale de consecinta nu aven ce iesire din indiviz sa facem.
In ceea ce priveste rascumpararea credeam ca pot sa o anunt ca am drept de preemtiune (parca asa se numeste), tinand cont ca eu l-am avut in folosinta o mare perioada de timp, iar in cazul ca doreste sa-l vanda sa fiu prima anuntata de acest fapt.