Bună ziua! Sper că veţi avea răbdarea de a citi acest post lung. Vreau sa fiu cât mai explicită.
Fac parte din, observ, marea categorie a celor care au intrat neştiutori în prima angajare şi au ieşit cu arsuri de diferite grade. #-o
Situaţia mea pe scurt: am de la firma respectivă CIM-ul înregistrat la ITM Cluj, am decizia de încetare a CIM prin demisie validata de ITM Cluj, nu mi s-a făcut carnet de muncă, dar patronul/administratorul tergiversează de luni întregi eliberarea adeverinţei de vechime. Mentionez că până acum cererea a fost verbală. State de plată la ITM nu cred să fie depuse, pentru că în cele câteva luni în care am lucrat la el, am luat banii în mână şi nu mi-a dat nimic de semnat pt. salariu, iar pe site-ul ANAF am văzut ca firma are mulţi bani datorie la bugetul de stat, asigurări etc.. (unul din motivele pentru care am şi decis să plec)
1. Cum este mai bine să trimit cerea scrisă pentru adeverinţă:
a) depunere la sediu - cât am lucrat acolo, nu am văzut să dea vreun număr de înregistrare la vreo cerere şi nu ştiu dacă o să pot dovedi că am dus-o. Plus că nu mai am nici un chef să pun piciorul pe acolo!
b) trimitere recomadată prin poştă cu semnătură de primire - cu haosul din firmă, sigur nu o să semneze patronul şi cum pot dovedi că în recomandată era o cerere de adeverinţă de vechime?
c) prin executor judecătoresc - nu mă interesează dacă nu se rezolvă din prima, dar are greutate mai mare pentru sesizare/acţionare în justiţie?
2. Ca şi procedură, adeverinţa de vechime, după ce este depusă de fostul angajator la ITM, şi este validată de aceştia, se poate ridica de la ei, sau se ia obligatoriu de la sediul firmei cu proces verbal de predare-primire?
3. Să sar peste cerere şi să fac direct sesizare la ITM? Ultima dată când am vorbit cu patronul mi-a zis că oricum trebuie să facă ordine în dosarele angajaţilor pentru că primise un control de la... ITM. Deci s-ar putea să nu-l impresioneze prea tare la buzunar.
4. Dacă se va ajunge acolo, care sunt paşii pentru acţionare în justiţie?
5. În altă ordine de idei, am înţeles că de anul viitor nici nu o să mai existe carnete de muncă. Îmi poate dăuna situaţia actuală la următoarea angajare? (Nu sunt angajată oficial în altă parte.) Se poate la o adică renunţa pur şi simplu la lunile lucrate acolo (deşi nu prea vreau sa ma dau batută) şi următorul angajator să îmi facă carnetul de muncă sau echivalentul care va fi după scoaterea acestuia din uz?
Cu tristeţe constat că la birocraţia de la noi, vrei nu vrei, eşti obligat să devii expert juridic. ªi mă simt pierdută într-o mare de instituţii şi proceduri. Mulţumesc celor care îmi vor da un sfat!
Cel mai recent răspuns:
Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane
14:07, 13 Aprilie 2010