avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Eterna adeverinta de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Eterna adeverinta de vechime

Bună ziua! Sper că veţi avea răbdarea de a citi acest post lung. Vreau sa fiu cât mai explicită.

Fac parte din, observ, marea categorie a celor care au intrat neştiutori în prima angajare şi au ieşit cu arsuri de diferite grade. #-o

Situaţia mea pe scurt: am de la firma respectivă CIM-ul înregistrat la ITM Cluj, am decizia de încetare a CIM prin demisie validata de ITM Cluj, nu mi s-a făcut carnet de muncă, dar patronul/administratorul tergiversează de luni întregi eliberarea adeverinţei de vechime. Mentionez că până acum cererea a fost verbală. State de plată la ITM nu cred să fie depuse, pentru că în cele câteva luni în care am lucrat la el, am luat banii în mână şi nu mi-a dat nimic de semnat pt. salariu, iar pe site-ul ANAF am văzut ca firma are mulţi bani datorie la bugetul de stat, asigurări etc.. (unul din motivele pentru care am şi decis să plec)

1. Cum este mai bine să trimit cerea scrisă pentru adeverinţă:
a) depunere la sediu - cât am lucrat acolo, nu am văzut să dea vreun număr de înregistrare la vreo cerere şi nu ştiu dacă o să pot dovedi că am dus-o. Plus că nu mai am nici un chef să pun piciorul pe acolo!
b) trimitere recomadată prin poştă cu semnătură de primire - cu haosul din firmă, sigur nu o să semneze patronul şi cum pot dovedi că în recomandată era o cerere de adeverinţă de vechime?
c) prin executor judecătoresc - nu mă interesează dacă nu se rezolvă din prima, dar are greutate mai mare pentru sesizare/acţionare în justiţie?

2. Ca şi procedură, adeverinţa de vechime, după ce este depusă de fostul angajator la ITM, şi este validată de aceştia, se poate ridica de la ei, sau se ia obligatoriu de la sediul firmei cu proces verbal de predare-primire?

3. Să sar peste cerere şi să fac direct sesizare la ITM? Ultima dată când am vorbit cu patronul mi-a zis că oricum trebuie să facă ordine în dosarele angajaţilor pentru că primise un control de la... ITM. Deci s-ar putea să nu-l impresioneze prea tare la buzunar.

4. Dacă se va ajunge acolo, care sunt paşii pentru acţionare în justiţie?

5. În altă ordine de idei, am înţeles că de anul viitor nici nu o să mai existe carnete de muncă. Îmi poate dăuna situaţia actuală la următoarea angajare? (Nu sunt angajată oficial în altă parte.) Se poate la o adică renunţa pur şi simplu la lunile lucrate acolo (deşi nu prea vreau sa ma dau batută) şi următorul angajator să îmi facă carnetul de muncă sau echivalentul care va fi după scoaterea acestuia din uz?

Cu tristeţe constat că la birocraţia de la noi, vrei nu vrei, eşti obligat să devii expert juridic. ªi mă simt pierdută într-o mare de instituţii şi proceduri. Mulţumesc celor care îmi vor da un sfat!
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
meandrele_angajarii, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:07, 13 Aprilie 2010
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

2. Asadar sesizati ITM si se rezolva mai repede.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta vechime fc_andu fc_andu Buna seara! As dori sa stiu daca in conditiile in care am lucrat la o firma aproximativ 6 luni, nu mi s-a facut catre de munca dar din cate stiu am contractul ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta vechime Buburuzsa Buburuzsa Buna ziua! Am lucrat anterior la o societate comerciala, in prezent lucrez in alta parte. Dat fiind faptul ca la locul actual de munca mi s-a pierdut cartea de ... (vezi toată discuția)
Reconstiture vechime in munca ella11 ella11 Buna seara! Din anul 2000 am fost angajata la un srl cu carte de munca.Datorita unor probleme legate de activitatea firmei respective au tot plecat angajatii ... (vezi toată discuția)