avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

pe 16 april fetita implineste 2ani, am fost la firma unde am lucrat, mi s-a spus ca doua saptamani imi inregistreaza preaviz,si ma ponteaza nu trebuie sa merg la serv si pe urma imi face dosar de somaj datorita restructurari, este corect ? daca se restructureaza de ce nu o face din 16 april? si daca sa semnez acest preaviz? ptr ca nu mi se pare corect, nu trebuie sa ma i-a inapoi 6 luni conform legi?
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 16:11, 13 Aprilie 2010
1. Legea spune ca, dupa CCC pana la 2 ani, nu puteti fi concediata 6 luni pentru necorespundere profesionala, dar puteti fi concediata daca se desfiinteaza postul ocupat de dvs.
2. In acest ultim caz se aplica prevederile contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
este corect ca perioada de preaviz sa curga de la data la care ar fi trebuit sa va intoarceti la serviciu. pana atunci dvs aveti CIM suspendat, deci nu se poate face nmimic.

ce nu este corect este faptul ca preavizul este de 20 zile calendaristice (si nu de 10).
faptul ca angajatorul va lasa sa stati acasa pe perioada preavizului, nu-i o probelma, atata timp cat va plateste (conform legii) cele 20 zile calendaristice.

dvs veti semna preavizul doar de "luare la cunostinta". nu trebuie sa fiti de acord cu el.

cele 6 luni de care stiti dvs se refera la faptul ca in acea periada angajatorul nu va poate desface CIM ptr necorespundere profesionala, intrucat se considera ca perioada de readaptare. dar ptr motive ce nu tin de persoana dvs (cum este concedierea) o poate face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare post dupa cic de 2 ani? andreea36 andreea36 Buna-ziua! Doresc sa ma interesez daca este posibil ca la intoarcerea din concediul de 2 ani de crestere copil, angajatorul imi poate modifica postul (pe ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediul pentru cresterea copilului oanacimb oanacimb Buna ziua, Sunt in concediu pt cresterea copilului pana la data de 17.08.2010. Din cauza situatiei financiare dificile, firma unde am CIM si-a restrans (dar ... (vezi toată discuția)
Reantoarcerea la serviciu dupa terminarea concediului de cresterea copilului timoni timoni vreau sa stiu daca angajatorul este obligat sa me reprimeasca dupa absenta mea de 2 ani si daca exista o perioada anume in care nu are dreptul sa ma dea ... (vezi toată discuția)