avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Demisia si somajul?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Demisia si somajul?

Buna ziua,

Am rugamintea sa-mi oferiti consiliere provitor la urmatoarea problema: de mai bine de 2 ani lucrez intr-un domeniu care a devenit si este pe zi ce trece din ce in ce mai stresant. Angajatorul nu a planificat diponibilizari personal, insa presiunea la locul de munca te indeamna sa te gandesti din ce in ce mai des la alternativa abandonului. In situatie de demisie, cum pot proceda ulterior pentru a beneficia de indemnizatie de somaj pana la gasirea unui nou loc de munca?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:24, 14 Aprilie 2010
Demisia este un act unilateral de vointa, in care dvs. va exprimati (in scris) dorinta de a inceta CIM (contract individual de munca ) .In acest caz nu puteti beneficia de sprijinul AJOFM (somaj )...pentru ca tocmai dumneavoastra ati avut initiativa rezilierii CIM.
Nici daca faceti cerere de lichidare la zi nu beneficiati de somaj.

maran corina
Dar in situatia in care raportul de munca inceteaza ca urmare a acordulului partilor?
Este posibila/suficienta reincadrarea in munca pentru o perioada de minim 1 luna iar apoi desfacerea contractului de munca avand ca motiv restructurarea postului?

Multumesc!
1. Demisia si incetarea contractului individual de munca (CIM) cu acordul partilor nu duc la acordarea indemnizatiei de somaj.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca incetarea CIM sa nu fie imputabila salariatului.
3. Daca demisionati de la actualul loc de munca, va angajati in alta parte cu CIM pe perioada determinata, la incetarea acestuia beneficiati de indemnizatie de somaj (nu mai e nevoie de desfiintarea postului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj gilbert gilbert Buna ziua! Seful m-a anuntat verbal precum ca vrea sa -mi schimbe locul de munca.Intrebarea mea este : daca refuz noul loc de munca, mai pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Vreau sa demisionez dar vreau si ajutor de somaj DannielaZ DannielaZ Lucrez de 3 ani, continuu si vreau sa-mi dau demisia. Pur si simplu, vreau pauza o vreme. Am citit foarte mult pe acest forum si am inteles ca daca ... (vezi toată discuția)
Reincadrarea in munca dupa terminarea concediului pentru cresterea copilului peechy peechy Buna seara, Lucrez la o firma care nu se afla in insolventa, dar se afla in proces de reorganizare. Am fost in concediu de crestere copil si la ... (vezi toată discuția)