avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Infiintare spalatorie auto
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Infiintare spalatorie auto

Doresc sa infiintez o firma (spalatorie auto) cu inca o peroana. Eu vin cu terenul cca. 150 mp iar el va veni cu investitia (dotari, echipamente, cladirea). Cum se calculeaza valoarea celor doua parti participante (ca procente)? Este oare buna asocierea mea cu persoana respectiva sau mai bine inchiriez terenul respectiv si cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: cris1987 , utilizator 22:57, 14 Aprilie 2010
La constituirea societatii, specificati procentul pe care-l considerati ca-l meritati fiecare cu aportul adus la infaptuirea activitatii propuse, procent care se va reflecta atat in partile sociale, cat si in profit si pierderi.
Daca respectivul are deja firma, puteti incheia un contract de asociatiune in participatiune, unde dv. veniti cu terenul, iar partenerul cu utilajele si alte investitii.
Este buna si varianta trei, inchiriati si va vedeti lunar "la pensie".
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
Marcel Mihalache, Avocat
procmarci a scris:

La constituirea societatii, specificati procentul pe care-l considerati ca-l meritati fiecare cu aportul adus la infaptuirea activitatii propuse, procent care se va reflecta atat in partile sociale, cat si in profit si pierderi.

nu este obligatoriu asa ; participatia la profit si pierdere poate fi stabilita si altfel decit proporrtional cu participatia la capitalul social
art 67 legea 31/90 rep
(2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
Magda Staicu a scris:

nu este obligatoriu asa ; participatia la profit si pierdere poate fi stabilita si altfel decit proporrtional cu participatia la capitalul social
art 67 legea 31/90 rep
(2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

Daca observi, este exact ce am spus eu mai sus, dar mai pe intelesul tuturor.
Daca tot dati citate din legi, mai si explicatile, ca nu toata lumea este consultant fiscal.
@procmarci : imi cer scuze daca am inteles altfel ce ati spus Dvs .
Aveti dreptate in privinta explicatiilor , trebuiau date pentru ca textul de lege este destul de tehnic .
Asadar, @cris 1987 : solutiile date de Dl consilier juridic cred ca acopera toate posibilitatile .
Am dorit sa subiniez ca puteti stabili , cf legii, impreuna cu asociatul dvs o alta pondere la dividende decit cea pe care o veti avea la capital .
Un exemplu , ca sa fie mai clar :
Puteti avea la capitalul social o participatie de 40% , respectiv 60% iar pentru cota parte de dividende , 50% cu 50% , daca asa veti stabili in actul constitutiv .

Va multumesc dle consilier juridic pt. raspunsurile date, si as dori sa va spun ca alegerea mea din variantele oferite de dvs. ar fi chiar ultima: inchirierea terenului. Mentionez ca firma nu este infiintata, deocamdata sunt la stadiul de discutii. Banuiesc ca aceasta varianta ar fi si cea mai simplista si mai fara prea multa bataie de cap. As mai avea o intrebare la dvs., daca se poate: cum as putea verifica faptul ca asociatul meu (presupusul asociat, deocamdata) este corect si cinstit intr-o eventuala asociare?
Inca o data va multumesc.

Alte discuții în legătură

Cum se imparte profitul firmei cu asociati Alex-andra Alex-andra Cum se imparte profitul intr.o firma cu asociati. Impartirea se face automat in conturile contabile, urmand a fi retras de fiecare parte? Poate doar cealalta ... (vezi toată discuția)
Mostenire parti sociale srl si dividende Diana Macarascu Diana Macarascu Buna ziua, Va scriu in speranta ca ma puteti ajuta. In anul 2009 tatal meu, asociat in cadrul unui SRL, cu o participatie la capitalul social al unui SRL, ... (vezi toată discuția)
Asociati firma cezar75 cezar75 Buna seara. Sunt asociat la un s.r.l. din anul 1994, mentionez ca asociatul meu a marit capitalul social, tot el a muncit la societate in tot acest ... (vezi toată discuția)