avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale consultanta
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

consultanta

Buna ziua!

Pe scurt.Am 3 magazine mixte la tara,cu cate un angajat in fiecare, fiind constituit in SRL.Am devenit platitor de TVA.Avand in vedere plata obligatorie a impozitului minim,cat si a TVA, am decis sa inchid 2 puncte de lucru si sa ma constitui cu acestea, in intreprindere individuala.Doresc ca, vechi angajati sa-i reangajez sub noua forma. Din pacate sunt nevoit sa fac acest pas datorita "darilor " care sunt din ce in ce mai apasatoare.As dori sa aflu, daca este buna decizia mea sau exista o modalitate mai simpla de a-mi desfasura activitatea .

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 10:04, 14 Aprilie 2010
Uite mai jos un material putin mai vechi, preluat din site-ul Avocatnet care te-ar putea lamuri:

"SRL sau intreprindere individuala?

In masura in care avem in vedere noile conditii de impozitare aplicabile persoanelor juridice, interesul pentru intreprinderea individuala va incepe sa creasca. Nu trebuie totusi pierdut din vedere insa riscul cel mai important al acestei forme de organizare si anume raspunderea patrimoniala – care se intinde asupra intregului patrimoniu al persoanei fizice titulare a intreprinderii individuale. Daca acest risc poate fi gestionat in mod rezonabil, celelalte diferente dintre o SRL si o intreprindere individuala incep sa se estompeze. Pana si aspectul legat de cota de impozitare incepe sa devina irelevant.
Chiar daca pentru anul 2009 se mentine – cel putin formal – impozitul de 3% aplicat microintreprinderilor, din anul 2010 aceasta forma favorizanta de impozitare este foarte probabil sa dispara cu totul. In aceste conditii se va vorbi, pentru toata lumea, de impozitarea cu 16% a profiturilor, indiferent de forma de organizare a activitatilor comerciale. Trebuie insa mentionat ca o SRL nu se poate transforma direct intr-o intreprindere individuala, asa cum o poate face o PFA. In cazul in care se alege continuarea activitatii economice sub forma unei intreprinderi individuale, SRL-ul va trebui inchis si depuse diligentele pentru infiintarea intreprinderii individuale.
Trebuie mentionat de asemenea ca intreprinderea individuala se poate infiinta in baza unui singur cod CAEN, la fel ca in cazul PFA. Desfasurarea unor activitati care se circumscriu mai multor coduri CAEN presupune deschiderea mai multor intreprinderi individuale."
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cad caen intreprindere individuala joe black joe black Intreprinderea Individuala poate avea doar un singur cod CAEN ? (vezi toată discuția)
Infiintare intreprindere individuala naesebi naesebi Cate obiecte de activitate poate avea o I.I.? Multumesc! (vezi toată discuția)
Deschidere firma SPANU CORINA SPANU CORINA In cazul in care doresc sa pornesc o afacere cu import fructe Grecia, ce fel de forma juridica avantajoasa ar trebui sa am? (vezi toată discuția)