avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale prestare de munca sau acte de administrare ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

prestare de munca sau acte de administrare -administrator SRL

am cautat in forum dar nu am gasit raspuns la dilema : este legal sa desfaor diverse activitati intr-un SRL fara sa am macar un angajat ci doar administrator ?
Parerea mea e ca doar daca activitatile sunt desfasurate in scopul administrarii societatii ,administratorul poate avea doar contractul de mandat,mai ales ca legea nu prevede obligativitatea in acest sens,insa prevede ca munca se presteaza in baza unui cim
DAR cum se pune problema daca administratorul presteaza munca (tine contabilitatea ,factureaza,vinde,incarca o marfa ) activitati cu caracter ocazional insa ce nu se pot insuma intr-un cim se pot considera acestea acte de administrare a SRL ului?
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 15:17, 14 Aprilie 2010
Pai normal ca sunt necesare in administrarea societatii. Daca nu le-ai face , societatea ar functiona ? Castigul tau il obtii din profitul societatii nu din CIM . Daca vrei sa te angajezi chiar in firma ta, poti sa faci acest lucru. Vezi art. 196 ind. 1 din legea 31/1990
ma interesa daca aceste activitati se subscriu "administrarii" ?
(tine contabilitatea ,factureaza,vinde,incarca o marfa )
Legea 31/1990:
"Art. 70. - (1) Administratorii pot face toate operaţiunile cerute pentru aducerea la îndeplinire a obiectului de activitate al societăţii, afară de restricţiile arătate în actul constitutiv. "
"Act de administrare"
"1. Din punctul de vedere al dreptului civil, acele acte juridice civile prin care se realizeaza o normala punere in valoare a unui bun ori a unui patrimoniu.

Spre exemplu, culegerea (perceperea) fructelor, executarea unor reparatii de intretinere, asigurarea unui bun, etc.

2. Din punct de vedere comercial, ansamblul actelor si faptelor savarsite de administratorul unei societati comerciale, in spiritul mandatului / imputernicirilor sale, cu privire la activitatea societatii: acte de buna credinta prin care se urmareste pastrarea si cresterea patrimoniului societatii.

Administratorul trebuie sa fie in toate un bun gospodar, iar activitatea sa sa se inscrie in spiritul hotararilor adunarii generale si ale conducerii societatii.

b]Act de dispozitie

1. Din punctul de vedere al dreptului civil, acele acte juridice civile care au ca rezultat iesirea din patrimoniul unei persoane a unui drept ori grevarea unui bun cu o sarcina reala (ipoteca, gaj).

Spre exemplu vanzarea, schimbul, donatia, renuntarea la un drept etc.

2. Din punct de vedere comercial, masura luata de adunarea generala a unei societati comerciale ori de persoana fizica ce are calitatea de presedinte sau director si care este abilitata de adunarea generala sa ia masuri pentru bunul mers al societatii. Actele sale de dispozitie trebuie sa fie strict in interesul societatii.


Ultima modificare: Miercuri, 14 Aprilie 2010
Mihail Cazacioc, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator care renunta la functia de administrator MARY ANNA MARY ANNA Buna, Am si eu o intrebare si sper sa gasesc raspuns. Probema este urmatoarea: - un srl care are ca administrator o persoana fizica; intre srl si persoana ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pentru administratorul societatii iitanu iitanu administratorul unei societatii este obligat sa aibe contract de munca?si in ce Lege scrie ? va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Angajare asociat unic ewe ewe In cazul unui SRL, asociatul unic, care este si administrator, poate fi angajat cu CIM pe post de agent vanzari? Dar in cazul in care un SRL are 2 asociati , ... (vezi toată discuția)