avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită prescriptie
Discuție deschisă în Executare silită

prescriptie

in urma unei hotarari judecatoresti am fost obligat la achitarea unei sume catre o societate comerciala , societate care a apelat la un executor judecatoresc..as vrea sa stiu dupa cat timp se prescrie datoria catre societatea comerciala?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:57, 19 Aprilie 2010
datoria se prescrie dupa 3 ani daca acel creditor nu intreprinde nimic pt a-si recupera datoria
Am inteles ca s-a solutionat deja in instanta si ati fost obligat prin sentinta la plata unui debit.
Acum va cauta executorul.Corect?
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data obtinerii hotararii definitive, deci acei 3 ani ii socotesti de la data cand a devenit susceptibila de a se pune in executare silita.
Nu vei socoti termenul de prescriptie al executarii silite de la data investirii cu formula executorie.

edycef a scris:

in urma unei hotarari judecatoresti am fost obligat la achitarea unei sume catre o societate comerciala , societate care a apelat la un executor judecatoresc..as vrea sa stiu dupa cat timp se prescrie datoria catre societatea comerciala?


Trebuie sa se faca distinctie intre prescriptia dreptului la actiune care este de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune si prescriptia dreptului de a cere executarea silita. In acest din urma caz, creditorul are la dispozitie un termen maxim de 3 ani de zile care incepe incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita - adica de la data ramanerii definitive sau irevocabile a acelei hotarari.
Da, este vorba de dreptul de a cere executarea silita.
Executorul judecatoresc verifica daca a survenit prescriptia dreptului de a cere executarea silita.
Deci, slabe sanse.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cat timp se poate executa o hotarare? dmdc dmdc Am o hotarare definitiva si irevocabila( impotriva unei firme de asigurari) din ianuarie 2009.Investirea cu titlu executoriu a fost facuta in iunie 2011.Cand ... (vezi toată discuția)
Termen executare danutz69 danutz69 Punerea in executare are legal un termen in care trebuie facuta executarea? (vezi toată discuția)
Prescriptie executare silita - poprire conturi Tirlea Andrei Tirlea Andrei In urma unei hotarari definitive si irevocabile s-a stabilit ca datorez unui cetatean o suma de bani. S-a pus sechestru pe conturile personale iar creditorul a ... (vezi toată discuția)