avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... modul de angajare in asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

modul de angajare in asociatia de proprietari

Buna ziua,

sunt inscrisa recent pe acest forum si as dori sa ma lamuriti intr-o problema:
- administratorul unei asociatii poate fi angajat cu conventie civila sau numai pe baza unui contract de munca (precizez ca avem o asociatie formata din 2 scari, adica 40 de apartamente, iar programul pentru incasari la asociatie este de 2 ore/saptamana)

Va multumesc :((
Cel mai recent răspuns: zache_soft , utilizator 18:27, 20 Aprilie 2010
Daca Dv. legati cuvantul ANGAJEAZA de obligativitatea CIM, atunci si femeia de serviciu se angajeazacu CIM, asta daca vreti sa fiti cu totul scrupulos...
Ma intreb cum se cheama activitatea prin care faci conventie civila cuiva (?).

Daca vreti sa va considerati angajator, cu acte-n regula, atunci faceti CIM tuturor persoanelor pe care le angajati si scapati de grija.

Dar sa stiti ca a angaja are o conotatie mai larga, iar Dv. plecati de la o premiza restransa a acestui cuvant, care va duce,evident, la concluzii....restranse.

In legea 230/2007 se pomeneste numai de ce conditie trebuie sa indeplineasca administratorul, nu si ce fel de contract i se face lui sau personalului angajat.

Asa ca libertatea de actiune exista. Si asta pentru ca se stie, legiuitorul stia in orice caz, ca sunt asociatii de proprietari mici, minuscule, in care CIM-ul este prea pretentios pentru activitatea care se desfasoara acolo. Altfel ar fi scris in lege exact ca "pesonalul se angajeaza cu contract individual de munca". Si nu scrie.....
Stimata doamna,

Conform unui articol de pe un alt site (nu o sa il nominalizez deoarece nu stiu daca este permis) care este foarte bine argumentat cu articole de lege este specificat urmatorul lucru:

" Odata cu abrogarea conventiilor civile reglementate prin art. 3 din Legea nr. 130/1999, pentru desfasurarea cu regularitate a unor activitati care nu depaseau in medie 3 ore pe zi in raport cu programul lunar de lucru, singura posibilitate ramasa de incheiere a unui contract civil de prestari servicii este data de Codul civil, insa nu pentru activitati regulate, ci de regula, pentru o prestatie unica, determinata.

Pana nu demult, potrivit Codului muncii, se mai putea presta activitate in baza unui contract civil sub doua ore pe zi si sub 10 ore pe saptamana (art. 101 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii).

Insa odata cu publicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2006 in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 788 din 18 septembrie 2006, art. 101 a fost modificat. In prezent Codul muncii nu mai accepta conventia civila nici sub 2 ore pe zi."

Daca aveti cunostinta de alte forme de ANGAJARE va rog sa le argumentati cu capitole din legislatie pentru a lamuri aceasta problema.

Peste tot pe unde am citit despe conventiile civile se spune ca se pot incheia pentru o prestatie unica (adica un instalator a venit a reparat o teava si a plecat).

Cat despre contract de prestari servicii acesta se incheie doar cu o persoana fizica autorizata.

Concluzie:

Forme de ANGAJARE:

1. CIM - orice persoana
2. Conventie civila - Doar activitate nerecurenta
3. Contract de prestari servicii - Doar persoana fizica autorizata.


Va multumesc anticipat pentru rabdarea acordata
Cristian Z

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este sau nu este legalã convenþia civilã de prestãri servicii ? di.modi di.modi Bună ziua ! :) Am citit pe net niste articole, şi cum pentru mine nu sunt tocmai clari termenii juridici, am rămas cu o nelămurire: În cazul unei ... (vezi toată discuția)
Angajare stoianavadanei stoianavadanei va rog sa-mi spuneti, daca femeia de serviciu la asociatia de proprietari este angajata cu conventie civila nu cu c.i.m. iar asociatia plateste toate taxele ... (vezi toată discuția)
Conventie civila de prestari servicii eugarizan eugarizan Buna ziua Asa cum reiese si din titlu , intrebarea este scurta si la obiect : - Cum si cand un administrator poate fi angajat ( daca se poate ... (vezi toată discuția)