avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de proba

Buna seara!In urma cu doua saptamani am semnat un contract de munca in care era prevazuta o perioada de proba de 30 de zile.Azi am anuntat firma ca vreau sa renunt,nu vreau nici un ban,vreau doar sa plec si mi-au zis ca sunt obligata sa le dau preaviz si sa mai stau 15 zile,altfel ma acuza de indisciplina.Pt contract trebuia sa duc si adeverinta medicala care sa certifice ca sunt apta de munca,dar nu s-a putut deoarece sunt studenta si medicul nostru era plecat.Este posibil sa fi facut deja cartea de munca(nu aveam inainte,sunt la primul job) fara toate actele si sa ma treaca in ea ca fiind indisciplinata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:34, 15 Aprilie 2010

În timpul perioadei de probă, atât angajatorul cât si angajatul sunt liberi sa pună capat colaborarii fară preaviz sau justificare, insă, aceasta ruptură trebuie să se producă exact in perioada de probă si nu la o zi după ce aceasta s-a terminat.
In perioada de proba puteti solicita incetarea contractului prin inregistrarea unei notificari catre angajator sau o puteti trimita recomandata cu confirmare de primire. Nu exista perioada de preaviz in acest caz si nu va poate desface contractul disciplinar. Daca nu ati semnat contractul cu atat mai bine. Carte de munca sigur nu a facut pentru ca trebuia sa o platiti dv. si nu v-a cerut bani. Fisa de aptitudini in vederea angajarii se completeaza de medicul de medicina muncii costul fiind suportat de angajator.
Va multumesc mult pentru raspunsuri!Eram ingrijorata deoarece mi s-a spus ca daca imi trece pe cartea de munca I de la indisciplina,nu o sa ma mai pot angaja.La firma respectiva chiar vreau sa renunt,pentru ca sunt foarte neseriosi si nu mai vreau sa am de-a face cu ei.
Conform art. 31 alin.4 ind.1 din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.
Avand in vedere natura juridica a perioadei de proba, respectiv aceea de clauza de dezicere, angajatorul poate sa rezilieze contractul individual de munca fara preaviz si fara motivare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este necesar preavizul de 15 zile in cazul demisiei in perioada de proba? Beauty Beauty Buna seara Va rog frumos sa-mi raspundeti la intrebarea privind obligativitatea mea de a sta in preavizul de 15 zile deoarece nu-mi place ceea ce fac si as ... (vezi toată discuția)
Cm. nedeterminata suspendat cu art. 31 alin. 3 din codul muncii miroxana miroxana Am și eu o nelămurire. În ianuarie 2019 a fost desființat departamentul de vânzări în care lucram, prin urmare am fost toți concediați. La finalul ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor flouflou flouflou m-am angajat pe 12 noiembrie anul acesta...la interviu am specificat ca sunt studenta la a doua facultate si ca mai am de dat si licenta pentru prima, si mi ... (vezi toată discuția)