In perioada 03.03.2008-01.03.2010 am fost in crestere copil. In data de 11.02.2010 am devenit din nou mama. Pe forum mi s-a raspuns ca voi intra din concediu crestere copil in concediu de crestere copil, fara a mai trece prin sarcina si lauzie. La fel mi s-a spus neoficial de la Directia Muncii. Am facut cerere de prelungire a suspendarii, mi s-a completat cartea de munca, etc dar dupa ce am depus dosarul pt indemnizatie angajata de la Directia Muncii reesponsabila cu calculul indemnizatiei mi-a calculat indemnizatia pt al doilea copil doar din data de 24.03.2010 si nu din data de 02.03.2010 cum asteptam. Explicatia acesteia a fost ca pt primele 42 zile de dupa nasterea copilului nu se acorda indemnizatie fiind obligatoriu concediul de sarcina si lauzie, si cica trebuia sa imi reactivez CIM si sa cer direct concediu medical postnatal. Cum o perioada de 18 zile am beneficiat de indemizatia primului copil, doar pt diferenta de 24 zile din cele 42 zile am ramas fara bani. Am facut contestatie la decizie. Este corect modul de calcul al angajatei in cauza? Se va solutiona favorabil contestatia mea? Va rog sa imi dati un raspuns. Va multumesc anticipat.
Drepturile Ordonanta de urgenta nr.148/2005, reprezentând indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:
a) începând cu ziua urmatoare celei în care înceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa în termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
....
1. Iata ce spun Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 8. -
(1) In cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori i se incredinteaza spre adoptie, i se incuviinteaza adoptia, i se dau in plasament unul sau mai multi copii ori este numita tutore, concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, se prelungeste corespunzator pana la incheierea duratei de acordare pentru cel din urma copil, conform legii, a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.
(2) In cazul in care situatia prevazuta la alin. (1) se produce dupa data de 1 ianuarie 2009, se acorda o singura indemnizatie, la aceeasi valoare cu indemnizatia primita anterior nasterii celui din urma copil.
2. Prevederea legala este clara si fara echivoc = CCC se prelungeste si nu se ia de la capat ca si candar fi primanastere.
3. Cei de la Directia Muncii nu v-au spus corect. Ar fi bine sa mergeti din nou acolo si sa cereti sa va dea in scris baza legala a refuzului respectarii legii. Poate au ceva baza legala ce nu am eu.
4. Vorbiti cu un avocat poate dati in judecata Directia Muncii.
Domnule Tudor Valeriu, ati avut peerfecta dreptate. Contestatia pe care am depus-o la Agentia pentru Prestatii Sociale s-a solutionat favorabil! Deci nu mai e nevoie sa ii dau in judecata, dar credeti-ma ca as fi facut-o!