buna ziua, am o intrebare va rog, am fost in somaj si din pacate inca nu am reusit sa gasesc un job, in aceste conditii as dori sa stiu daca as putea sa fac ceva ca sa beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului, sa platesc contributii la stat (de ex).Nu sunt gravida, dar vreau sa am continuitate in cartea de munca, somajul mi-a expirat cu data de 1 aprilie. Va multumesc.
1. Plata contributiilor va ajuta doar la stagiul de cotizare pentru pensie, sanatate si somaj, nu va ajuta la CCC pana la 2 ani.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri profesionale supuse impozitarii.
Asta stiu, dar exista posibilitatea sa-mi platesc singura aceste impozite?stiu ca pt. pensie pot platii singura la casa de pensie, am vrut sa stiu daca exista posibilitatea sa platesc si asigurarile de sanatate. Atunci ce posibilitate exista ca sa nu am intrerupere in cartea de munca, daca ma angajez pe 2 ore, pot benefiicia?Acum majoritatea angajatorilor vor fara carte de munca sau 1-2 luni de proba. Va multumesc.
1. Da, trebuie sa aveti un contract individual de munca chiar si cu o ora pe zi, nu conteaza timpul lucrat.
2. Puteti sa incheiati contracte de asigurare si cu Casa de Pensii si cu Casa de Sanatate si cu AJOFM.
3. La Casa de Pensii puteti sa aveti contract de asigurare chiar daca aveti si un contract individual de munca in acelasi timp. Veti avea punctul de pensie mai mare.