avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Fortarea unei persoane sa-mi plateasca restul de bani ...
Discuție deschisă în Executare silită

Fortarea unei persoane sa-mi plateasca restul de bani pentru vanzarea unui apartament. Anulare precontract. Evacuare.

In cursul anului 2009 parintii mei au incheiat un antecontract de vanzare cumparare a unui imobil stabilind ca pret de vanzare suma de 50000 de lei, din care la data incheierii au primit un avans de 40000 si urmau sa primeasca restul sumei la data finalizarii procedurii.

Din cauza ca in anul 1997 apartamentul a facut obiectul unui credit, am intarziat un pic cu cartea funciara intrucat a trebuit sa gasim lichidatorul unei banci ce intre timp daduse faliment si nu ne-am incadar in termenul de o luna stabilit in contract. Mentionez ca antecontractul este superficial intocmit si nu are niciun fel de clauze de reziliere, decat prin hot. jud.

Intre timp, fiind de buna credinta, parintii mei au luat in spatiu pe cele doua persoane carora urma sa le vindem apart.

In luna feb. a.c. parintii mei s-au dus la notariat sa inceieie actul de vanz. cump. si au contactat telefonic pers. resp. insa, motivnd ca nu se afla in localitate a ramas ca vor suna ei, ptr. a le spune parintilor mei ziua din sapt. urmatoare cd se pot intalni pentru finalizare.

Bineinteles, nu au sunat nici in seara resp. nici in zilele urmatoare. Ei locuiesc acum in apartamentul parintilor (trei camere), iar parintii in garsoniera noastra (suntem 5 persoane), din cauza ca in lipsa celor 100 de milioane pe care ii mai avem de luat nu putem finaliza casa unde ar fi trebuit sa se mute ei.

Contactati intr-un final de parintii mei, au spus ca de fapt ei nu mai suma resp. de bani ca si-au luat o masina si si-au deschis nu stiu ce afacere, si ca ar putea sa ne dea banii in vreo sase luni, cd ar avea fiul lor nunta...

Problema este ca nu mai putem locui in aceste conditii, mai mult au inceput sa apara discutii in familie din cauza ca am avut incredere si le-am facut domiciliul acolo.

Ce se poate face? Cum ii pot presa sa isi achite datoria? Cum ii pot evacua in cazul in care nu imi dau banii?
Daca eu sau parintii mei am merge la apartament, desi avem domiciliul din buletin acolo, ar fi violare de domiciliu?

MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: iuliana_oprea , utilizator 12:48, 16 Aprilie 2010
da, ar fi violare de domiciliu.. din moment ce le-ati dat cheia si voie sa locuiasca acolo..aveti mai multe optiuni.. fie ii puneti de drept in intarziere pe obligatia de a face si sub sanctiunea ca vor pierde banii platiti in avans, ii siliti sa se prezinte la notariat cu diferenta de bani, fie ii actionati in judecata si sa fie obligati prin hotarare judecatoreasca la plata diferentei de pret.. depinde si de dvs sid e avocatul ce il veti angaja in acest sens sa va reprezinte
Multumesc pentru raspuns.
Totusi, in situatia in care parintii mei s-ar hotari sa revina la resp. domiciliu, cum o pot face?
Cam cat dureaza o astfel de procedura?
tot prin hotarare judecatoreasca.. nu se poate altfel
Daca nu exista un inscris din care sa reiasa culpa promitentilor-cumparatori pentru neincheierea in forma autentica a contractului de vanzare-cumparare imobil, putin probabil ca veti reusi sa-i evacuati

Mai mult, teoretic, acestia pot cere-dupa caz, printr-o cerere reconventionala (in situatia unei actiuni in evacuare-de exemplu) un drept de retentie pentru faptul ca au achitat mai mult de trei sferturi din c/v imobilului, sau chiar recunoasterea valabilitatii conventiei si pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de v/c...
In cursul zilei de ieri, le-am trimis prin recomandate cu confirmare de primire doua notificari prin care, pe o parte, fixam un termen in care sa se finalizeze procedura si in care invocam si faptul ca i/am contact de nenumarate ori si ca au refuzat sa se prezinte la notariat, iar prin cea de/a doua le aduceam la cunostinta ca intentionez ca in cazul in care nu depun toate diligentele tr. solutionarea sit. sa ii actionez in instanta. Credeti ca aceste doua hartii ma vor ajuta in eventualitatea unui proces? Mai mult, nu mi se pare firesc ca ei, desi nu sunt proprietari sa lociasca nestingheriti in acel imobil, iar parintii mei, proprietarii, cei care au si platit impozitul pe imobilul respectiv sa nu aiba posibilitatea sa intre in casa lor. Atata vreme cat au in continuare domiciliul acolo si din cauza faptului ca ei nu au achitat suma respectiva de bani sa stea o perioada cu chirie, iar acum la mine in garsoniera...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract in vederea achizitionarii unei locuinte Tmaria Tmaria Nu stiu cum sa procedez, va rog dati-mi un sfat daca se poate. Am incheiat cu vanzatorul un antecontract in vederea cumpararii unui apartament cu doua camere ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare LoredanaP LoredanaP Buna ziua, Vreau sa cumpar o garsoniera intr-un imobil nou. Imobilul are termen de finalizare pe data de 15 septembrie 2011, iar avansul cerut este de 1500 ... (vezi toată discuția)
Inselaciune sau abuz de incredere urgent ajutor Razvan Popescu Razvan Popescu Buna ziua, va aduc la cunostinta o mica speta care a patit-o chiar verisoara mea. Acum jumatate de luna in urma, verisoara mea dorea sa achizitioneze o ... (vezi toată discuția)