Am o problemă cu un vecin care a intrat pe terenul meu extravilan, adiacent proprietăţii sale, a tăiat nişte copaci şi a folosit lemnul la propriul gard (nu este gard comun cu mine, ci pe o altă latură).
Ieri am fost cu Poliţia şi deşi a dat din colţ în colţ, nu a recunoscut fapta.
În cursul după amiezii am mers la el cu viitorul meu socru şi la finele a mai bine de o oră am reuşit să-i demontez toate poveştile şi a recunoscut că el este autorul. Înainte să merg la bănuit, am cumpărat un reportofon. Am 4 fişiere înregistrate cu el pe parcursul întâlnirii care conţin tot ce am discutat, inclusiv de mai multe ori faptul că recunoaşte că este făptaşul.
Menţionez că şi toamna trecută a tăiat nişte copaci! I-am atras atenţia atunci, a recunoscut şi a promis că nu mai taie. La momentul respectiv l-am avertizat că dacă se mai întâmplă chem Poliţia. Ei bine, acum a recidivat!
Înţeleg că respectivul se face vinovat de 3 lucruri:
1. „Tulburare de posesie” sau poate „încălcare de proprietate”?
2. Distrugere;
3. Furt.
Întrebări:
1) Pot să folosesc înregistrarea audio în cazul în care fac Plângere la Poliţie (poliţistul care m-a însoţit i-a dat 7 zile să se gândească dacă recunoaşte şi cum ne înţelegem cu prejudiciul ca să nu îi facă dosar penal);
2) Presupun că este în regulă din punct de vedere legal dacă nu fac plângere şi mă înţeleg cu el pentru o compensaţie;
3) Ce poate să păţească omul dacă fac plângere la Poliţie? Amendă penală sau închisoare? Presupun că în oricare dintre situaţie i se trece abaterea în cazier;
4) Mă poate acuza de „şantaj” dacă îi cer să mă despăgubească aşa cum consider potrivit?
Când întreb asta mă refer la faptul că el l-a păcălit pe tata şi a primit GRATUIT un teren intravilan de 2,200 mp ca bonus pentru că a primit un alt teren intravilan de 4,000 mp pe care şi-a făcut şi 2 case. Culmea, preţul plătit pentru ambele terenuri într-un singur Contract de Vânzare-Cumpărare a fost de sub 2,000 USD asta în 2000 sau 2001. Asta se numeşte JAF LA DRUMUL MARE.
Ieri i-am propus hoţului să-mi dea acel teren înapoi (oricum l-a primit GRATIS după cum el însuşi susţine), iar eu să-i dau în loc circa 2,000 mp de teren extravilan (adică jumătate din cât am acolo unde îmi taie el arbori „din când în când”) ca să aibă unde să planteze şi de unde tăia copaci liniştit.
Dacă insist cu această pretenţie poate să spună că îl şantajez?
Important de remarcat faptul că nu-i cer să-mi dea acel teren pe care l-a primit oricum gratis (asta mi s-ar părea un fel de şantaj, sau oricum un gest neplăcut din partea mea) şi cu asta-basta, ci îi ofer un alt teren în schimb, ce-i drept de o valoare de piaţă mai mică.
N.B.
În subiect am spus "îmi taie copaci" şi nu "îmi taie copacii", pentru că nu îi taie pe toţi, Slavă Domnului ;)
Neexistand nicio cauza in cercetare,nu puteti conditiona depunerea unei plangeri de indeplinirea pretentiilor dvs,pentru ca urmarirea penala in astfel de situatii,nu depinde de o eventuala retragere a plangerii,chiar daca o formulati.
Chiar daca vi s-ar satisface pretentiile, cercetarile continua,indiferent daca va retrageti sau nu plangerea,nefiind vorba despre o plangere prealabila,care poate fi retrasa,iar retragerea acesteia nu poate insemna si inlaturarea raspunderii penale.
In aceasta situatie cel pe care il,considerati vinovat nu depinde de retragerea plabgerii dvs,astfel ca in cazul in care va fi vinovat va raspunde
Puteti "cadea la pace",cum scrieti dvs,numai in privinta despagubilior ,numai in situatia in care persoana respectiva le accepta .Daca nu le accepta,urmeaza dispune instanta,in functie de probatoriile admise si administrate in dovedirea cuantumului lor.
Deci este cam imposibil,fara acordul acelei persoane si din ce comunicati,aceasta nu le accepta.
Aşadar, faptul că îi fac o propunere şi îi spun că din punctul meu de vedere doar asta îmi satisface pretenţiile, nu se numeşte şantaj.
I-am spus că aştept o despăgubire serioasă, altminteri consider că este mai bine să fac plângere la Poliţie ca astfel să "se înveţe minte".
În propunerea făcută am avut în vedere faptul că terenul pe care sunt dispus să i-l dau este vecin cu cel unde are casa şi de unde fură. M-am gândit şi consider că el oricum s-a învăţat să ia de acolo. În felul acesta ar lua pe viitor de la el.
Ca să glumesc, aş spune că nu acceptă târgul pentru că masa lemnoasă "nu ar fi de furat"... :)
Daca propunerea este conditionata de ceva, care poate avea consecinte juridice asupra celui cu care tranzactionati,poate fi vorba si despre santaj,ori dvs.nu o puteti conditiona de o plangere,care nu mai este la latitudinea dvs.
Oricum nu avea nicun rost sa postati sub doua titluri diferite acelsi subiect.
"Scoala" aceasta cei mai multi dintre noi o cunoastem.
Am postat de 2 ori pentru că am văzut că nu îmi răspundea nimeni la prima postare (cea cu textul foarte detaliat), în timp ce alte subiecte mai noi primeau răspuns.
Îmi cer scuze pentru inconvenient! Nu am avut de gând să postez de N ori ceva.
Nu prea înţeleg sintagma:
"ori dvs.nu o puteti conditiona de o plangere,care nu mai este la latitudinea dvs."
Cum adică nu mai este la latitudinea mea plângerea?
Eu sunt proprietarul extravilanului de unde a tăiat hoţul, iar din câte am înţeles de la poliţist, miercuri când mă întâlnesc acolo cu hoţul ori ne împăcăm ori fac plângere penală.
De asta întreb. Dacă îi cer ceva, de ce să se considere şantaj?
Că normal, dacă îl întreb pe el ce oferă o să spună "un ied la anu" (... şi la mulţi ani!).
Furt
maryalice09
Buna ziua. Sunt cu cineva de un an si mi-am petrecut saptamana la el (mentionez ca nu suntem impreuna). Aseara a venit in vizita un prieten de-al lui si au ... (vezi toată discuția)