Bun gasit. In cazul infiintarii unei intreprinderi individuale, cate coduri CAEN se pot asocia acesteia? Am citit pe internet informatii confuze, de la "cate vrei" pana la "doar unul".
Este necesara o diploma/calificare pentru o astfel de intreprindere in cazul in care este vorba despre productie in scopul comercializarii? Despre ce este vorba: am in vedere productia de cosmetice naturale 100%. Am experienta (de ani de zile folosesc cosmetice produse exclusiv de mine, din ingrediente naturale/organice 100%), sunt un om de buna credinta, cred in ceea ce fac, nu fac niciun compromis in ceea ce priveste calitatea ingredientelor si a retetelor si as dori sa imi suplimentez veniturile oferind si altora produse create de mine. Din pacate, in afara de experienta castigata de-a lungul timpului (necertificata), nu am nicio baza pe care sa intemeiez o astfel de afacere. Exista vreun cadru legal prin care sa pot face acest lucru? Pot face asta fara suportul unor diplome? Pot sa produc si sa comercializez (prin intermediul site-ului personal, creat special in acest scop)?
De asemenea as dori sa stiu daca sub o II pot derula activitati de traducere, publicare si ulterior comercializare carti (asemenea unei edituri). Am in vedere un volum foarte mic de carte, probabil 2-3 titluri pe an (traduse si editate de mine). Pentru una din ele dispun deja de copyright. Nu am calificare de traducator, insa vorbesc bine limba engleza, suficient de bine cat sa imi asum responsabilitatea lansarii pe piata a unor carti traduse de mine din aceasta limba.
Practic ambele activitati pe care le am in vedere se refera la punerea in valoare a propriilor talente si la utilizarea experientei personale, niciunul din acestea nefiind certificate printr-o diploma. Le pot realiza impreuna, in cazul aceleiasi II? Daca nu, cel putin pot infiinta cate o II pentru fiecare?
Revin. Intre timp am strabatut internetul in cautarea unor raspunsuri. Inca am semne de intrebare. In primul rand as dori sa stiu ce fel de diploma este necesara pentru a putea folosi codul CAEN 2452 (Fabricarea parfumurilor si a produselor cosmetice - de toaleta) pentru o II? Am inteles ca nu este necesar ca diploma sa fie avizata de niciun minister, totusi ramane intrebarea: ce fel de organism ofera o astfel de diploma? O diploma obtinuta online, intr-o alta limba straina (engleza), tradusa si eventual legalizata, poate fi luata in considerare?
Presupunand ca acest aspect se rezolva, II poate avea concomitent si activitati legate de comercializarea acestor produse? Cu alte cuvinte: pot vinde ceea ce produc? Daca este adevarat ca o II nu poate utiliza decat un singur cod CAEN, inseamna ca nu pot fi si producator si comerciant in acelasi timp? Fac produsele si ma uit la ele :)... sau infiintez alta II ca sa le vand? :sorry:
Ce avize sunt necesare pentru productia si comercializarea de produse cosmetice? Eu stiu sigur ca produsele mele au o calitate absolut ireprosabila (altfel nu le-as folosi chiar eu), insa cum demonstrez asta? Cine este abilitat sa certifice calitatea lor?
Ca o paranteza: nu inteleg necesitatea acelei diplome... sa presupunem ca tata a impletit toata viata cosuri din nuiele. Eu am crescut invatand sa fac acelasi lucru si cu asta m-am ocupat de cand am putut sa-mi mentin pozitia verticala. Impletesc cosuri cu ochii inchisi, asa de bun am devenit. Vreau sa-mi cumulez pasiunea cu experienta si sa-mi infiintez o II ca sa ia si statul roman un ban de pe urma talentului meu... insa statul romane zice "nuuuu, stai asa ca nu se poate daca nu ai o diploma!". Cu ce ma face diploma aceea mai capabil decat m-a facut experienta, nedovedita in scris?
Altceva: pot avea o II - cod CAEN 2211 (Editarea cartilor)? Pentru asta ce diplome se mai cer? #-o Daca traduc singura cartile, am nevoie de o diploma care sa ateste ca sunt in stare sa traduc din engleza in romana? Activitatea de editare a cartilor o implica si pe aceea de comercializare a lor?
Am o mie de intrebari... vreau sa ma misc, vreau sa o fac legal, am un crez puternic insa legislatia romaneasca imi pare un infern.
Buna ziua,
intrebarile dvs sunt cat se poate de plauzibile, din pacate cred, insa, ca raspunsul la ele il veti afla doar la Registrul Comertului unde veti merge sa infiintati I.I. Eu va pot spune cu certitudine doar atat (citant din OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale si familiale 6 Mai 2008 - pe care va recomand sa o parcurgeti rand cu rand: practic ea va raspunde la toate intrebarile)
"Art. 14. - (1) Fara a aduce atingere dispozitiilor art. 28 alin. (2), o persoana poate avea cate un singur certificat de inregistrare pentru statutul juridic, respectiv cel de PFA, titular de intreprindere individuala sau membru al unei intreprinderi familiale pentru care a fost autorizata.
ANEXA
4. Documente care atesta pregatirea sau experienta profesionala
Pregatirea sau experienta profesionala se atesta, dupa caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverinta, prin care se dovedeste absolvirea unei institutii de invatamant, certificatul de calificare profesionala sau de absolvire a unei forme de pregatire profesionala, organizata in conditiile legii, in vigoare la data eliberarii acestuia, certificatul de competenta profesionala, cartea de mestesugar, carnetul de munca al solicitantului, declaratie de notorietate cu privire la abilitatea de a desfasura activitatea pentru care se solicita autorizarea, eliberata de primarul localitatii respective in mod gratuit in cazul meseriilor traditionale artizanale, atestatul de recunoastere si/sau de echivalare pentru persoanele fizice care au dobandit calificarea in strainatate, atestatul de recunoastere a calificarii dobandite in strainatate, in afara sistemului de invatamant, orice alte dovezi care sa ateste experienta profesionala. "
In paralel, va pot spune ca eu am un I.I. in care am 2 coduri CAEN, pentru al doilea nefiind necesara nicio calificare (e vorba de activitati de secretariat si multiplicare). Asa incat, cred ca veti fi nevoita in primul rand sa obtineti dovada calificarii dvs. (interesati-va la Primarie, poate va incadreaza la artizanat, acolo...) si apoi pe baza ei infiintati I.I. cu activitatea principala respectiva iar in secundar cea legata de traduceri si editare. Sincer, pe aceasta nu cred ca v-o va acorda-o Reg. Comertului deoarece "traducatorii" sunt incadrati la profesii liberale si legea prevede ca acestea nu pot fi asimilati PFA, I.I. sau I.F. ( Art. 1 (2) Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica profesiilor liberale, precum si acelor activitati economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale.) dar este vorba de traducatorii autorizati de Min Justitiei, ceea ce nu e cazul dvs.
Vorbiti la Registrul Comertului (la biroul de informatii)!
Multumesc mult pentru raspuns! Revin cu intarziere deoarece s-au aglomerat multe in perioada aceasta si abia mai fac fata.
Am pus intrebarile acestea pe forum deoarece ultima oara cand am fost la Registrul Comertului (Timisoara), functionarii de acolo mi-au dat sa inteleg, prin atitudinea lor, ca intrebarile mele nu sunt tocmai prioritatea lor... probabil daca eram mai putin politicoasa si abordam o atitudine mai combativa, acum as fi avut toate raspunsurile necesare.
As mai avea o intrebare: pentru activitati de import produse naturiste (suplimente alimentare, vitamine, etc) si comercializarea lor in cadrul unui magazin electronic, ce cod CAEN este necesar? Care varianta ar fi mai potrivita in acest caz: PFA sau I.I.?
Daca nu ma insel, pentru a dovedi ca stapaniti o anumita indemanare (impletit cosuri) pentru care nu aveti "diploma" exista un... certificat de notorietate (sau cam asa ceva) - adica, anumite persoane declara ca dv stiti sa faceti respectivele cosuri... "din tata in fiu".
Imi pare rau ca nu va pot ajuta mai mult, dar cred ca veti putea obtine o lamurire la primarie. Sper...
Pentru a putea vinde produse cosmetice pe care le "preparati" dv aveti nevoie de omologare - adica, trebuie testate, aprobate etc - nu stiu exact procedura... La Ministerul Sanatatii, cred, ar trebui sa intrebati.