avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii neplatite dupa concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii neplatite dupa concediere

Buna ziua...Am fost concediat oficial,cu preaviz, in urma cu 1 luna de zile (neoficial de acum 2,5 luni). Cu greu am reusit sa-mi obtin cartea de munca si a adeverintei ptr. somaj ,doveditoare de plata a contributiei, in timp util (30 zile). Acum insa nu vrea sa-mi plateasca salariul pe ultima luna si jumatate + salariul compensatoriu la care am inteles ca am dreptul. Mentionez ca pe toata perioada lucrata la acea firma (1.5 ani) nu am primit si nu am semnat nici un stat de plata, cu toate ca am solicitat asta. Deasemenea am constatat dupa ce am primit cartea de munca ca pe ea nu era trecut salariul negociat la angajare, ci numai 60% din el ,cu toate ca acest aspect a fost unul din motivele (promise ca vor fi respectate) angajarii mele la acea firma.Din pacate nu am cu ce sa dovedesc aceasta . In momentul angajarii relatia cu angajatorul era bazata pe incredere si profesionalism , si CIM a fost unul "'standard'' fara alte specificatii . Asta inseamna ca in cazul in care voi avea castig de cauza pot "recupera'' salariile in limita sumei inscrise pe cartea de munca Am inteles ca pot sa pot sa il actionez in instanta . Care este termenul limita in care pot face asta? Care sunt demersurile? Ce acte imi trebuiesc? Ce sanse am ? Multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 16 Aprilie 2010
m2gica, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:01, 30 Iunie 2014
Sanse aveti , fara indoiala. Formulati o cerere la tribunalul din raza teritoriala unde locuiti prin care aratati cele scrise anterior, atasati copii dupa CIM, fisa postului si calculati suma ce vi se cuvine, solicitand, totodata si dobanda legala si cheltuielile ce le veti face, eventual, cu un avocat, pentru a avea suportul unui profesionist.:)

Insa, daca veti cere suma reala pe care o primeati, instanta nu va putea acorda mai mult decat e inscris in contractul de munca.
Termenul de prescriptie pentru a solicita plata salariilor restante este de 3 ani de zile de la data de cand trebuia sa va plateasca salariul.
Termenul de prescriptie pentru a solicita plata salariilor compensatorii este de 6 luni de zile de la data incetarii c.i.m.
In cazul in care societatea este in insolventa, se declara falimentul dupa mai bine de 1 an si nu se recupereaza nimic din salariul neplatit la concediere, se prelungeste termenul de prescriptie?
Una din consecintele principale ale deschiderii procedurii insolventei este suspendarea termenului de prescriptie pentru toate creantele creditorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii neplatite dupa concediere m2gica m2gica Buna ziua...Am fost concediat oficial,cu preaviz, in urma cu 1 luna de zile (neoficial de acum 2,5 luni). Cu greu am reusit sa-mi obtin cartea de munca si a ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu retroactiv??? t lacramioara t lacramioara Buna dimineata, Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate. Fratelui meu i s-a inchis cartea de munca in luna aprilie 2010 cu articolul 65(1), dar ... (vezi toată discuția)
Procedura trimitere in somaj salariati adamelena adamelena buna seara activitatea firmei la care lucrez s-a diminuat administratorul nu doreste sa initieze concedire colectiva si doreste sa trimita in somaj 4 ... (vezi toată discuția)