avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum pot renunta la functia de administrator al unu srl?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum pot renunta la functia de administrator al unu srl?

Buan seara tuturor,

Sunt nou inregistrata la forum. Am vazut ca discutiile sunt destul de interesante si am decis sa fac si eu o intrebare.

Sunt administrator la un srl impreuna cu alti doi asociati. Deci in total sutem 3 asociati si toti 3 administratori in acelasi timp. Datorita faptului ca mi-a fost opferit un job de nerefuzat la o alta firma vreau sa ma retrag din functia de administrator dar nu si ca asociat. In concluzie vreau sa raman asociat la srl si sa nu mai fiu ad mministrator. Ma puteti sfatui cum se procedeaza?
De specificat ca ceilati 2 asociati nu sunt foarte bucurosi de plecarea mea si nici nu ma vor lasa sa plec asa simplu fara putin "razboi"

Va multumesc anticipat
Mariana
Cel mai recent răspuns: sassrl , utilizator 15:56, 18 Mai 2007
Ai nevoie de o hotarare a adunarii generale a asociatilor care te revoca din functia de administrator.Hotararea se depune la ORC care trebuie sa proceseze revocarea din functie.
Pe langa hot.AGA mai ai nevoie de actul aditional aferent si, mai nou, de actul constituiv modificat corespunzator.
Functia de administrator al unei societati comerciale poate inceta fie prin revocare, moartea admin, pierderea capacitatii acestuia, DAR SI PRIN RENUNTARE!!!!! Ar fi si nedrept dealtfel ca altii sa ne numeasca in unele functii si pozitii si sa nu putem scapa de atributiile respective, chiar daca la un anumit moment le-am acceptat!

Astfel, functia de administrator inceteaza prin renuntarea sau demisia administratorului. Principiul simetriei aplicat in acest caz duce la concluzia ca, daca revocarea admin este ad nutum si renuntarea trebuie sa aiba acelasi caracter discretionar; singura problema ar aparea doar in cazul in care datorita renuntarii s-a cauzat societatii un prejudiciu material; atunci societ are dreptul la despagubiri conform Codului comercial. Avand in vedere ca societ mai are si alti admin, as vrea doar sa stiu daca ei pot lua decizii doar impreuna, desi nici in acest caz nu ar trebui sa existe o posibilitate de creare de prejudicii, ceilalti doi admin ramanand sa ia decizii impreuna.

Prin urmare faceti un document scris de renuntare la functia de administrator in care sa va aratati si motivele; o puteti trimite si prin posta cu confirmare de primire (caz in care nu exista certitudine asupra continutului scrisorii), dar cel mai bine ar fi sa o trimiteti printr-un agent procedural dintr-un cabinet de executori, costa vreo 30 lei si aveti avantajul ca o copie va ramane la executor si astfel puteti demonstra oricand demersul dv.

Partea de publicitate este aceeasi ca si la numirea in functie, insa in cazul renuntarii nu mai este nici interesul si nici atributia dv. sa o indepliniti. Ea are doar rolul de a opune tertilor fata de societate schimbarile privitoare la aceasta.

Daca aveti timp si vreti sa fiti 100% cinstit, in scrisoare dati un termen viitor de la care renuntati la functie, pana atunci societatea avand timp pentru inlocuirea dv. Aproape orice posibilitate de a crea un prejudiciu astfel dispare. Atentie: termenul ar trebui insa sa fie unul de minim 30 de zile si nu este obligatoriu, dealtfel nu este mentionat deloc in lege, astfel ca este doar o masura de precautie pentru cei foarte tematori din fire.

Bafta!
buna ziua.Am si eu o speta asemanatoare doar ca suntem 3 asociati si 2 administratori .in statut e mentionat ca putem actiona impreuna sau separat ( ca administratori).asta inseamna ca daca eu renunt, automat societatea va ramane cu celalalt?spuneti ca nu mai cade in sarcina mea sa fac demersurile necesare pt inregistratea acestei modicari ( drum la ORC etc..) o sa optez pt notificarea prin acel agent procedural, deoarece si in cazul meu, am 2 asociati complet dezinteresati de societate si nu-i vad eu venind la o AGA etc..exista o forma elaborata a acestei renuntari? e de-ajuns sa o fac pe adresa din pasaport ( trecuta in actul constituiv) a celuilat administrator si asociat sau si pe adresa celui de-al 3lea ascoiat? mentionez ca eu am toate actele firmei, ambele stampile si doar eu am specimen de semnatura.deja mi-am dat demisia si am depus toate actele la ITM in acest sens ( eram singurul angajat cu 2 h ca sa ramana microintreprindere) si acum tb sa renunt si la administrator.renuntarea intra in vigoare de la data comunicarii sau data mentionata de mine? dupa aceea, nu ma trezesc si eu cu vreo amenda cum ca nu am depus declaratii etc, ca nu am anuntat la ORC? eu sunt la zi cu contabilitatea dar o data cu renuntarea, nu mai misc nimic. se va trezi celalat administrator amendat ?

va multumesc si astept raspunsurile dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare opinie juridica lexxab lexxab Am nevoie de o parere asupra urmatorului aspect: sunt administratorul unei companii si detin 10% din actiuni. Am fost angajatul companiei pe functia de ... (vezi toată discuția)
Demisie administrator societate comerciala ramo1305 ramo1305 Buna ziua! Sunt numit Administrator societate comerciala in actul constitutiv al unei firme, si am si contract de munca pe acelasi post. Daca doresc sa ... (vezi toată discuția)
Demisie administrator srl cass4 cass4 cum pot sa renunt la fctia de adm cu puteri depline si fara acordul asociatului/administrator am aceasta calitate prin act constitutiv multumesc (vezi toată discuția)