avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pasi de urmat pentru somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pasi de urmat pentru somaj

1.Doresc sa dau un somaj 3 angajati si as vrea sa stiu care sant pasii de urmat si cine trebuie sa mearga cu actele (angajatul sau angajatorul ).
2.Ii mai pot da in somaj incepand cu 15.04.2010 daca aceasta data a trecut ?
Cel mai recent răspuns: 200600 , utilizator 11:35, 17 Aprilie 2010
1. Trebuie sa dati fiecarui angajat o "Informare de preaviz", in care sa specificati ca s-a hotarat desfiintarea postul ocupat de dl........ din cauza dificultatilor economice/ reorganizarii activitatii, in care sa specificati ca, de la data de... angajatul se afla in preaviz de 20 de zile lucratoare, ca beneficiaza de un salariu lunar brut ca suma compensatorie, urmand ca de la data de... sa-i inceteze contractul de munca.
2. Decizia o emiteti cu art. 65 lit 1 din Codul muncii si o duceti la ITM insotita de informarea de preaviz (semnata de angajat ca a luat la cunostinta la data in care a inceput preavizul)
3. Dupa inregistrarea deciziei la ITM, eliberati angajatului adeverinta tip cu stagiul de cotizare la somaj, pe care o gasiti pe site-ul ANOFM. Angajatul trebuie sa aiba 12 luni stagiu de cotizare la somaj in ultimele 24, nu neaparat consecutive si nici la acelasi angajator. Daca nu are 12 luni la dvoastra trebuie sa ia adeverinta si de la angajatorul precedent.
3. Angajatul merge la ANOFM cu carnetul de munca, adeverinta si celelalte acte care se cer. Daca merge la somaj in termen de 30 de zile de la data incetarii contractului de munca, primeste indemnizatie de la acea data. Daca depaseste 30 de zile va primi indemnizatie de la data la care depune dosarul.
Multumesc mult pentru raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu dupa terminarea contractului determinat ? vr_elna vr_elna 2 intrebari : 1.Pe data de 15 decemrie expira contractul determinat de munca al unei prietene. Azi, in ultima zi de lucru, sefa spune ca nu ii poate face ... (vezi toată discuția)
Primim somaj daca firma nu are 1 an de activitate? katiushca katiushca Am fost anuntata ca se fac restructurari si sunt si eu pe lista de concedieri, o sa mi se dea preaviz de 20 zile lucratoare mentionat in contract in zilele ... (vezi toată discuția)
Somaj TUNDEENY TUNDEENY BUNA ZIUA AS DORI SA VA INTREB CEVA AM FOST DATA AFARA DE LA ULTIMUL LOC DE MUNCA CU O VECHIME 1 AN SI O LUNA CU LIT1 ART 65, AS VREA SA VA INTREB DACA POT ... (vezi toată discuția)