avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediu crestere copil pana la 2 ani - suspendare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediu crestere copil pana la 2 ani - suspendare

Am urmatorul caz: in 2005 salariata a avut si concediu de maternitate si a intrat in concediu de crestere copil pana la 2 ani. E bine pana aici. In 2006 este in continuare in concediu de crestere copil. Are contractul de munca suspendat, pt crestere copil pana la 2 ani.
Ce trebuia eu sa fac in 2006? Sa apara in stat cu zero (0) si sa depun declaratiile la sanatate, somaj si cas (unde apare pe lista nominala) tot in zero, cu specificatia ca este in concediu? Daca se poate, si actele legislative care reglementeaza acest caz. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 2 Octombrie 2008
Nu stiu ce sa spun. In cazul meu, persoana care se afla in concediu de crestere si ingrijire copil are incheiata o conventie si poate de aceea cei de la somaj mi-au spus sa trec persoana resp in continuare pe stat cu sume 0 si in declaratii. De fapt cred ca nici ei nu stiu ce e cu ei. Cu cateva zile in urma am fost la ITM si am intrebat-o pe doamna de la ghiseu daca in decizia de majorare a salariului trebuie sa trec si persoanele cu care am incheiat ctr de munca cu timp partial. Mi-a raspuns razand: NU STIU. In functie de ce sunt angajate oare functionarele astea? In functie de pregatire in nici un caz. Nu e nici primul caz la care mi se raspunde cu "nu stiu"
Daca in contractul incheiat pe timp partial ai stabilit salariul ca fiind cel minim pe economie, atunci, cred:">, ca ar trebui sa ii aplici legea noua.
Spun "cred" pt ca nu "prea" sunt de acord in totalitate#-o.
Mi-ar lua mult sa-ti spun de ce, insa sfatul ti l-am dat pt tine, ca angajator, pt a nu avea probleme.
Insa "personal juridic":D, nu cred ca ar trebui sa o faci. Stiu ca pare o mare tampenie ceaa ce spun, dar conteaza foarte mult ce ai scris, privitor la salariu, in contract.
In ctr de munca nu a fost trecut initial sal minim insa raportat la 440 era mai mic cu 10 lei.:D. Intrebarea mea catre cei de la ITM era daca trebuie sa fac o decizie separata(sau daca exista vreun formular diferit fata de persoanele cu timp normal de lucru) sau pot trece majorarea in aceeasi decizie. Ar fi trebuit sa fie simplu pentru cei de la ITM, nu? In final nu a stiut ce sa imi raspunda si am trecut pers resp pe aceeasi decizie!!!:)
din momentul in care se termina concediul post natal......nu mai apar pe stat persoanele care sunt in ingrijire copil.....s-a facut decizie de suspendare a contractului de munca.....si cred...nu stiu sigur ,ca nici majorare a salariului minim nu se face pana la revenirea la lucru....
nu exista nici o diferenta intre contractele de munca cu timp partial si cele cu durata normala de munca, nici la zilele de concediu legal de odihna. Adica daca o persoana are 25 ani vechime in munca are dreptul la 25 zile lucratoare de CO pentru ca el lucreaza 2 ore sau 4 sau 6 pe zi si tot atatea sta in concediu de odihna, iar in ceeace priveste majorarea salariului la nivelul celui minim garanta esti obligat proportional cu timpul de lucru sa ii acorzi si salariul (ex: la 2 ore daca presteaza o munca necalificata are 440:4=110 minim, daca presteaza o munca calificata 528:4=132 si asa mai departe), iar daca are o functie de conducere si are studii superioare raportezi salariul la 880 sau la celelalte sc. postliceala 550, scoala de maistri 572, studii superioare scurta durata 660).
cat priveste suspendarea contractului pentru crestere copil pana la 2 ani, persoana respectiva are contractul suspendat in baza unei decizii de suspendare, iar persoana respectiva nu se mai afla in efectivul de salariati ai societattii. Cand aceasta perioada expira (asta insemnanad urmatoarea zi a zilei in care copilul implineste varsta de 2 ani, in baza unei cereri din partea salariatului prin care iti comunica incetarea suspendarii contractului si implicit terminarea perioadei de ingrijire copil pana la 2 ani, cu o decizie in care mentionezi nr. contract de munca initial si faptul ca persoana isi reia activitatea dupa aceasta suspendare, se merge la ITM si se reiau raporturile de munca. Doar in cazul in care persoana respectiva nu mai doreste sa continuie activitatea la societatea de la care a plecat in ingrijire copil se face decizia de incetarea a raporturilor de munca tot cu ziua urmatoare zilei in care copilul implineste varsta.
hai ca v-am zapacit,
dar am vrut sa va ajut!!!!!
mioara

Alte discuții în legătură

Concediu maternal? LAUAND LAUAND as dori sa va rog frumos sa ma ajutati cu o informatie. pentru o persoana care este salariat la o firma si intra in concediu maternal sa mai depun ... (vezi toată discuția)
Declaratii salarii simona_iunie simona_iunie Va rog sa-mi spuneti daca o persoana care intra in concediu ingrijire copil pana la 2 ani mai apare pe declaratiile de somaj, pensii si sanatate (cu suma 0) ... (vezi toată discuția)
Salariate in conc.crest.copil-firma suspendata freenicos freenicos Buna ziua tuturor! O societate vrea sa-si suspende activitatea la ONRC si singurii salariati sunt...contabila si 30 de fete in concediu crestere copil 2 ... (vezi toată discuția)