Tatal meu a lucrat 2 ani cu grupa 1 de munca la o intreprindere care acum este desfiintata si arhiva ei este acum la Arhivele nationale. Daca i s-ar recunoaste acesti 2 ani de grupa1 de munca, ar face in total peste 20 de ani de grupa1 de munca si ar beneficia de o reducere a varstei standard de pensionare de 12 ani. In legea pensiilor scrie ca pentru a i se recunoaste acesti ani de grupa1 trebuie sa prezinte o adeverinta de la intreprindere sau de la detinatorul de drept al arhivei intreprinderii din care sa reiasa acest lucru. In urma cererii, domnii de la Arhivele nationale au spus ca ei prin legea de functionare nu elibereaza adeverinte de niciun fel si ne-au transmis o decizie a intreprinderii respective care spune ca toti angajatii care au lucrat in acea perioada au beneficiat de grupa1 de munca dar nu exista un tabel nominal al lucratorilor. Mentionez ca in cartea de munca este trecut faptul ca a lucrat acolo. Am facut dosarul de pensionare in care am anexat si aceasta decizie a intreprinderii si comunicarea de la Arhivele nationale, iar acesta a fost respins pentru ca nu au fost luati in calcul tocmai acei ani de grupa1 de munca. Este evident ca este un vid legislativ pentru ca in legea pensiilor scrie clar ca trebuie adeverinta, iar Arhivele Nationale nu elibereaza astfel de documente. Eu ce ar trebui sa fac in acest moment? Pe cine ar trebui sa dea in judecata? Casa de pensii sau Arhivele nationale? Are vreo sansa sa i se recunoasca drepturile?
Da, nu stiu. Eu sper ca in hartia care imi va veni de la Tribunal mi se va da o argumentare si nu o sa fie cum apare pe site respinge contestaţia ca neîntemeiată. Pentru ca asa, e pur si simplu bataie de joc.
1976-1978
Atunci nu era incadrat in grupa1 de munca, dar ulterior, dupa 90 s-a revenit si s-a dat o decizie a intreprinderii in care se recunostea pentru toata sectia ca beneficiaza de grupa 1.
Perioada respectiva nu era conditionata:
- de plata CAS aferenta grupei
- de existenta buletinelor de determinare a noxelor
Cat priveste nominalizarea persoanelor, consider ca s-a interpretat gresit.
Pentru înlăturarea unor inechităţi s-a emis Ord. 50/1990 prin care se precizează locurile de munca, activităţile şi categoriile de personal care lucrează în condiţii deosebite, ce se încadrează în grupele I şi II de munca în vederea pensionarii.
*In cazul prezentat, locul de munca a fost incadrat in munca , nu salariatul, si prin Decizie a firmei s-a mentionat acest lucru. (Daca o femeie de serv. lucreaza intro turnatorie, nu i se acorda grupa pentru activitate sau pentru categ profesionala, ci i se acorda urmare locului de munca cu conditii deosebite).
Ce intreprindere, in 1990, statea sa vada ce miscare de personal a avut de la 18.03.1969? Ideea nominalizarii era sa se stabileasca:
- nivelul noxelor existente, condiţii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizică sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare
- timpul efectiv lucrat la locurile de munca
- sa se regaseasca ca activitate in Ord 50/1990 Decret 92/1976 - privind carnetul de munca
ART. 1
(1) Carnetul de munca este actul oficial prin care se dovedeşte vechimea în munca, vechimea neîntreruptă în munca, vechimea neîntreruptă în aceeaşi unitate, vechimea în funcţie, meserie sau specialitate, timpul lucrat în locuri de munca cu condiţii deosebite, retribuţia tarifară de încadrare şi alte drepturi ce se includ în aceasta.
Aveti dreptate, dar nu este si cazul tatalui meu. O sa citez din decizia din anul 1990 a respectivei intreprinderi: Art1: Conform ord 50/5.03.1990 tot personalul care este in activitate beneficiaza de grupa1 de munca, care lucreaza efectiv la locurile de munca prevazute in anexa1.
De grupa1 de munca in sectia TFO beneficiaza tot personalul din sectie existent in activitate la data de 01.01.1976
Tatal meu are inscris pe cartea de munca ca a lucrat acolo si in acea sectie, dar la arhive nu exista un tabel nominal cu persoanele care au lucrat.
De asemenea, un coleg al tatalui meu din acea perioada a luat in anul 2000 o adeverinta de la acea intreprindere, care inca nu se desfiintase din care reiese ca a lucrat acolo si ca a avut grupa 1 de munca.
Eu stiu ca in dreptul romanesc nu se ia in considerare faptul ca altcineva in situatie similara a beneficiat de acest drept, dar banuiesc ca daca ma voi duce in fata instantei cu aceasta adeverinta va produce o oarecare impresie.
O alta intrebare: Eu as putea sa-l reprezint pe tatal meu in fata instantei?
Grupa munca
ion io
Mama mea a lucrat ca inginer chimist intre anii 1972-1975 la Combinatul de Exploatare si Industrializare a Lemnului Sebes, jud Alba.Cum putem afla daca a ... (vezi toată discuția)