avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot sa reprezint un prieten in instanta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot sa reprezint un prieten in instanta?

Buna ziua , am o intrebare , vreau sa stiu daca pot si in ce conditii sa reprezint un prieten in instanta , acesta fiind plecat din tara in perioada procesului , si nu si-a luat un avocat in cauza.

Nu cunosc solutii daca se poate face vreo procura sau vreo imputernicire notariala ceva .

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:50, 18 Aprilie 2010
Daca va da o procura notariala prin care va imputerniceste sa il reprezentati in instanta atunci acest lucru este perfect posibil!
Succes!
:luck:
daca nu sinteti avocat procura trebuie data cu titlu gratuit.
Insa nu veti avea dreptul de a pune concluzii pe fond.
De ce nu isi angajeaza avocat?
ovidiuhanzu a scris:

Buna ziua , am o intrebare , vreau sa stiu daca pot si in ce conditii sa reprezint un prieten in instanta , acesta fiind plecat din tara in perioada procesului , si nu si-a luat un avocat in cauza.

Nu cunosc solutii daca se poate face vreo procura sau vreo imputernicire notariala ceva .

Multumesc anticipat!


Din punct de vedere procesual regula este că părţile pot fi reprezentate în exerciţiul drepturilor lor procedurale (art. 67 alin. (1) Codul de procedură civilă).
În conformitate cu prevederile art. 67 – 69 Codul de procedură civilă rezultă că mandatul poate fi dat fie unui profesionist în drept – avocat, fie unui neprofesionist mandatar.
În ceea ce priveşte reprezentarea prin mandatar neavocat, din prevederile art. 67 – 72 Codul de procedură civilă, rezultă următoarele caracteristici:
− calitatea de reprezentant se dovedeşte prin procură; dacă însăşi cererea de chemare în judecată se face prin mandatar, aceasta trebuie să conţină precizare expresă în acest sens;
− procura trebuie să fie una ad litem (art. 68 alin. (1), teza 1 Codul de procedură civilă); aşadar este vorba despre o procură în formă autentificată şi specială – din punct de vedere al conţinutului; dacă există totuşi o procură generală ea trebuie să cuprindă dispoziţie expresă, de natură ad litem (art. 67 alin. (2) Codul de procedură civilă);
− sfera de întindere a dreptului de reprezentare vizează toate actele procedurale, mandatul fiind presupus dat pentru toate actele judecăţii cu excepţia actelor procesuale de dispoziţie (renunţare, achiesare, tranzacţie) pentru care art. 69 alin. 1 Codul de procedură civilă instituie obligaţia de a exista o procură specială în acest sens; de altfel această limitare a dreptului de reprezentare se menţine şi în cazul în care mandatul este dat unui avocat;
– dreptul de reprezentare prin mandatar neavocat nu se manifestă şi în posibilitatea de a pune concluzii; cu anumite excepţii prevăzute expres şi limitativ ale art. 68 alin. (5) şi (6) Codul de procedură civilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentare cristina/BZ cristina/BZ Intr-un litigiu de munca ma poate reprezenta in fata judecatorului un membru al familiei, tatal care nu este calificat ca avocat? Cum si de unde pot obtine o ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta in prima instanta daca nu sunt in tabloul consilierilor juridici? bcfbmv bcfbmv Buna ziua, Am terminat anul acesta in iulie Fac. de Drept , nu sunt angajat nicaieri ca si consilier juridic, nu sunt inscris in tabelul consilierilor ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca cristina/BZ cristina/BZ Sunt intr-un proces cu o societate comerciala. Rog raspuns competent cu multumiri anticipate la urmatoarele intrebari: - Regulamentul de ordine interioara ... (vezi toată discuția)