ovidiuhanzu a scris:
Buna ziua , am o intrebare , vreau sa stiu daca pot si in ce conditii sa reprezint un prieten in instanta , acesta fiind plecat din tara in perioada procesului , si nu si-a luat un avocat in cauza.
Nu cunosc solutii daca se poate face vreo procura sau vreo imputernicire notariala ceva .
Multumesc anticipat!
Din punct de vedere procesual regula este că părţile pot fi reprezentate în exerciţiul drepturilor lor procedurale (art. 67 alin. (1) Codul de procedură civilă).
În conformitate cu prevederile art. 67 – 69 Codul de procedură civilă rezultă că mandatul poate fi dat fie unui profesionist în drept – avocat, fie unui neprofesionist mandatar.
În ceea ce priveşte reprezentarea prin mandatar neavocat, din prevederile art. 67 – 72 Codul de procedură civilă, rezultă următoarele caracteristici:
− calitatea de reprezentant se dovedeşte prin procură; dacă însăşi cererea de chemare în judecată se face prin mandatar, aceasta trebuie să conţină precizare expresă în acest sens;
− procura trebuie să fie una ad litem (art. 68 alin. (1), teza 1 Codul de procedură civilă); aşadar este vorba despre o procură în formă autentificată şi specială – din punct de vedere al conţinutului; dacă există totuşi o procură generală ea trebuie să cuprindă dispoziţie expresă, de natură ad litem (art. 67 alin. (2) Codul de procedură civilă);
− sfera de întindere a dreptului de reprezentare vizează toate actele procedurale, mandatul fiind presupus dat pentru toate actele judecăţii cu excepţia actelor procesuale de dispoziţie (renunţare, achiesare, tranzacţie) pentru care art. 69 alin. 1 Codul de procedură civilă instituie obligaţia de a exista o procură specială în acest sens; de altfel această limitare a dreptului de reprezentare se menţine şi în cazul în care mandatul este dat unui avocat;
– dreptul de reprezentare prin mandatar neavocat nu se manifestă şi în posibilitatea de a pune concluzii; cu anumite excepţii prevăzute expres şi limitativ ale art. 68 alin. (5) şi (6) Codul de procedură civilă.