avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... REPREZENTARE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

REPREZENTARE

Intr-un litigiu de munca ma poate reprezenta in fata judecatorului un membru al familiei, tatal care nu este calificat ca avocat? Cum si de unde pot obtine o imputernicire a acestuia sa ma reprezinte? Multumesc pentru un eventual raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:11, 2 Noiembrie 2009
conform art. 67-68 din Codul de procedura civila, poti fi reprezentata in proces, in principiu prin avocat. Totusi aceste articole dau posibilitatea partii sa-si aleaga reprezentantul, in sensul ca poate fi si o persoana fara pregatire juridica. In aceasta situatie exista si limitari ale dreptului acestuia de a vorbi in fata instantei, in sensul ca, potrivit art 68 alin. (4) din Codul de procedura civila "Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii decat prin avocat, cu exceptia consilierului juridic care, potrivit legii, reprezinta partea". Cu alte cuvinte, tatal dumneavoastra poate sa va reprezinte interesele in acel litigiu de dreptul muncii, cu conditia sa angajeze la randul sau un avocat, care sa poata pune concluzii in cauza. Daca hotarati sa dati mandat tatalui dvs., atunci faceti-o prin mandat special, la notar, in care veti preciza care sunt limitele mandatului sau (ce are voie si ce nu are voie sa faca). Daca nu, cautati un avocat, caruia sa-i explicati p[roblemele dumneavo
In conformitate cu prevederile art. 67 – 69 Codul de procedură civilă rezultă că mandatul poate fi dat fie unui profesionist în drept – avocat, fie unui neprofesionist mandatar.
În ceea ce priveşte reprezentarea prin mandatar neavocat, din prevederile art. 67 – 72 Codul de procedură civilă, rezultă următoarele caracteristici:
− calitatea de reprezentant se dovedeşte prin procură; dacă însăşi cererea de chemare în judecată se face prin mandatar, aceasta trebuie să conţină precizare expresă în acest sens;
− procura trebuie să fie una ad litem (art. 68 alin. (1), teza 1 Codul de procedură civilă); aşadar este vorba despre o procură în formă autentificată şi specială – din punct de vedere al conţinutului; dacă există totuşi o procură generală ea trebuie să cuprindă dispoziţie expresă, de natură ad litem (art. 67 alin. (2) Codul de procedură civilă);
− sfera de întindere a dreptului de reprezentare vizează toate actele procedurale, mandatul fiind presupus dat pentru toate actele judecăţii cu excepţia actelor procesuale de dispoziţie (renunţare, achiesare, tranzacţie) pentru care art. 69 alin. 1 Codul de procedură civilă instituie obligaţia de a exista o procură specială în acest sens; de altfel această limitare a dreptului de reprezentare se menţine şi în cazul în care mandatul este dat unui avocat;
– dreptul de reprezentare prin mandatar neavocat nu se manifestă şi în posibilitatea de a pune concluzii; cu anumite excepţii prevăzute expres şi limitativ ale art. 68 alin. (5) şi (6) Codul de procedură civilă.

Asadar, tatal dvs va poate reprezenta in baza unei procuri facute la notariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa reprezint un prieten in instanta? ovidiuhanzu ovidiuhanzu Buna ziua , am o intrebare , vreau sa stiu daca pot si in ce conditii sa reprezint un prieten in instanta , acesta fiind plecat din tara in perioada ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta in prima instanta daca nu sunt in tabloul consilierilor juridici? bcfbmv bcfbmv Buna ziua, Am terminat anul acesta in iulie Fac. de Drept , nu sunt angajat nicaieri ca si consilier juridic, nu sunt inscris in tabelul consilierilor ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca cristina/BZ cristina/BZ Sunt intr-un proces cu o societate comerciala. Rog raspuns competent cu multumiri anticipate la urmatoarele intrebari: - Regulamentul de ordine interioara ... (vezi toată discuția)