Am un contract de inchiriere a unor utilaje cu optiunea de cumparare la sfarsitul perioadei contractuale. Perioada de inchiriere este mai mica decat durata normata de utilizare a utilajelor, iar valoarea utilajelor este facturata sub forma de chirie in rate egale. In momentul in care se face transferul se face o factura cu valoare 0.
In perioada care urmeaza dupa transferul dreptului de proprietate si pana la expirarea duratei normate de functionare ce cheltuiala se inregistreaza la amortizare daca intraga lor valoare a fost facturata sub forma de chirie.
Notele contabile care au fost facute au fost
612=401 cu valoarea chiriei lunar
213=281 cu valoarea utilajelor
La expirarea duratei de functionare ,mijlocul fix trebuie sa fie complet amortizat.deci valorile din 213 egale cu cele din 281.....
Respect regula cu intocmirea actelor atunci cand fenomenul are loc si de aceea intreb daca nu e mai corect a se emite factura lunara doar pe inchiriere in baza contractului de inchiriere( cu mentiunea ca se vor cumpara),ca mai apoi odata cu trecerea in proprietatea cumparatorului ,sa se emita factura pentru vanzarea/cumpararea mijlocului fix specificand ca este amortizatin procent de N %?
Datoriile reciproce se pot stinge cu proces verbal de compensare...
In felul in care ati procedat ,in balanta dvstra de verificare apar mijloace fixe care inca nu sunt proprietatea dvstra..gresesc? acesta nu este un leasing..
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Amortizare
maria2010
Buna ziua, in cazul unui leasing operational pe o perioada de 5 ani al carui obiect este un mijloc fix cu o durata de functionare de 10 ani, cum se va ... (vezi toată discuția)
Mijloc fix
LILIANAUTU
Am avut inchiriata o masina pentru care s a achitat lunar chiria in baza unui contract si la sfarsitul perioadei am trecut masina in patrimoniu firmei.Am ... (vezi toată discuția)