Buna ziua,
As dori sa ma ajutati cu o lamurire.
Matusa mea are certificat de handicap emis in baza diagnosticului de lipsa discernamant 70%.
Eu sunt singura ei ruda dar temerea mea este, ca o persoana dintre apropiatii ei urmareste sa intre in posesia apartamentului .
As vrea sa stiu, in cazul in care o convinge sa incheie un contract de vanzare cumparare sau un testament, in ce mod aceste acte devin nule, avand in vedere existenta lipsei de discernamant atestata prin certificat?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua !
Pornind de la definitia oricarui act juridic civil, ce apare ca fiind: manifestarea de vointa savarsita cu intentia de a produce efecte juridice, se observa ca orice act juridic trebuia sa aiba in primul rand un caracter constient, mai précis, persoana care-l incheie trebuia sa aiba capacitatea mentala de a intelege consecintele pe care actul ce-l incheie le va produce.
Lipsa de discernamant constatata legal, va poate da posibilitatea de a ataca cu succes un astfel de act incheiat.
Cu stima !
daca aflati din vreme , puteti instiinta notariatul respectiv..dar, daca nu are discernamant de ce nu faceti demersuri sa fiti numita curator, si ati scapat de probleme?
Va multumesc frumos pentru raspuns si as dori sa imi spuneti si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez ca sa devin curator pentru matusa mea.
Multumesc.
Tutela se instituie de catre instanta de judecata, pentru persoana incapabile , in sensul legii civile.
In ceea ce priveste desfiintarea actului, lipsa discernamantui , atestata de un certificat medico-legal , aceasta reprezinta o cauza de nulitate relativa , putand fi invocata in termenul general de prescriptie de trei ani .
Intocmire testament
acinom
Buna ziua,
Matusa mea (are 87 ani) doreste sa faca un testament in favoarea mea pentru toate bunurile sale mobile si imobile.
Am rugamintea sa imi spuneti cu ... (vezi toată discuția)