avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul colectiv de munca Ramura Comert 2010
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul colectiv de munca Ramura Comert 2010

Buna ziua,

am o intrebare legata de CCM Ram. Comert 2010. Astfel, conform Cap. 4 – “Salarizarea si alte drepturi banesti” – in articolul 41, lit b alin. 3) se stipuleaza urmatoarele – “Adaosurile la salariul de baza se decid de catre angajator, cu consultarea sindicatelor si se recomanda a fi: (…) prima de vacanta reprezentand minimum ½ din salariul de baza”

In acelasi act mentionat mai sus, conform Capitolului 5 “Concedii si zile libere” – in articolul 58, alin. 3 se stipuleaza – “Suplimentar se acorda si o prima de vacanta de cel putin ½ din salariul de baza lunar. Cuantumul acesteia se va stabili prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate”

Considerati ca societatea are obligativitatea acordarii acestei prime de vacante salariatilor, avand in vedere caracterul de recomandare al articolului 41 dar totodata caracterul obligatoriu al articolului 58?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: costinsergiu , utilizator 20:14, 19 Mai 2010
Da,dar va fi stabilit ulterior.Une lucrati si al ce unitate?
Angajatorul este obligat sa respecte CCM la nivel de armura de comert ...astfel, el va acorda prima de vacanta prevazuta de acest CCM.
@all:
Intrucat este vorba DOAR de o recomandare (art.41, alin. (1), lit.b), pct.3)), la art. 58, alin.(3) se precizeaza doar modalitatea in care se va acorda prima de vacanta NUMAI in cazul in care s-a agreat acordarea acesteia. In acest sens, angajatorii nu sunt nicidecum obligati sa o acorde.
Un weekend cat mai placut va doresc,
Multumesc mult pentru raspunsuri.

Intre timp am facut si doua adrese oficiale, una catre ITM si alta catre Min. Muncii, ca sa vedem si care este pozitia lor vis-a vis de acest subiect. O sa postez raspunsul lor, cand il vom primi (termenul legal este de 30 de zile de la depunerea scrisorii).

Un sfarsit de saptamana placut.
Buna Roxana,

Spune-ne si noua daca ai primit vreun raspuns oficial, ca si la mine la servici este ceata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de noaptee mitrache_v mitrache_v Buna ziua! As dori sa stiu si eu daca la firma unde lucrez nu exista un CCM (contract colectiv de munca) ar trebui sa iau aminte de el cu privire la vreun ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv ramura comert ContSters74221 ContSters74221 cate salrii compensatorii sunt indreptatiti sa primeasca ,salariatii concediati colectiv din ramura comert? care este articolul din contract? (vezi toată discuția)
Spor de fidelitate florinrohan florinrohan La firma la mine se spune in CCM ca avem dreptul in fiecare luna in afara salariului de baza , de spor de fidelitate dupa cum urmeaza :5% pentru primii 3 ani ... (vezi toată discuția)