avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatia este un act nedemolabil ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatia este un act nedemolabil ?

parintii mei doresc sa-mi dea cu act casa inclusiv terenurile .citeva problemear fi; (1) am 5 fratii.acum ei sunt deacord sa am grija de parinti si sa bag bani . dar cind nu vor mai fi parintii ,se pot ridica cu pretentii.(2)parinti au doar actul din 1962 an in care au cumparat casa./actul de proprietate il asteapta ca multi altii../Intrebarea se pune i-mi pot face act de DONATIE si fara sa fie anulat prin instanta de fratii mei cind nu va mai fi parintii?
Cel mai recent răspuns: Mara Negulescu , Avocat 18:34, 19 Aprilie 2010
Copiii sunt mostenitori rezervatari astfel ca vor putea cere reducerea liberalitatilor excesive
Nu.! Prin actul de donatie ce va fi exclusiv in favoarea dv., se vor depasi liberatiunile parintilor, adica vor fi exclusi de la mostenire fratii dv., ei avand rezerva succesorala.
Ulterior decesului acestora, chiar daca fratii acum sunt de acord cu aceasta donatie, se pot ridica cu pretentii asupra mostenirii, fiind mostenitori rezervatari.
Nu donatia rezolva problema, ci un act de vanzare/cumparare catre dv de la parinti, eventual cu clauza de intretinere.
Va pot face vanzare cumparare, insa si in acest caz, daca contractul stipuleaza si o renta viagera in favoarea parintilor actul poate fi interpretat ca donatie deghizata si supus reductiunii liberalitatilor excesive la data deschiderii succesiunii.
Oricum operatia este mai sigura decat donatia!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare drept proprietate yssas yssas Buna ziua! As dori sa stiu daca parintii pot sa imi cedeze ( am vrea sa nu fie donatie in speranta ca taxele notariale sunt mai mici) cat sunt in viata un ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare imobil Alex1970 Alex1970 Buna ziua , As dori sa stiu cateva informatii legate de vanzarea-cumpararea unui imobil: caz particular - parintii vor sa imi treaca ,casa pe numele ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacat un contract de vanzare-cumparare de un copil din prima casatorie? elenabul elenabul Buna seara, Am o mare dilema... daca fac un contract de vanzare cumparare intre sotul meu si fiul nostru cu interdictie de instrainare in favoare noastra ar ... (vezi toată discuția)