avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... preiau datoriile la taxe si impozite de la fostul sot ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

preiau datoriile la taxe si impozite de la fostul sot dupa partaj?

buna ziua,
situatia mea: a avut loc un proces de divort si apoi unul de partaj. în anul 2006-2007 am declarat la taxe si impozite faptul ca fostul sot nu mai locuieste la adresa de domiciliu (desi a fost evacuat, acesta apărasit domiciliul inainte de punerea in aplicare a hotararii de evacuare) si l-am scos de pe rolul comun, creandu-mi propriul rol pentru plata taxei de salubritate, eu fiind scutita de plata impozitului pe cladiri (persoana cu handicap). dupa emiterea hotararii judecatoresti definitive si irevocabile prin care mi se atribuie apartamentul, datoriile adunate catre taxe si impozite pe o perioada de 3 ani cat a durat procesul (salubritate, impozitul pe jumatate de apartament) ale fostului sot , mi-au fost imputate mie in schimbul eliberarii certificatului fiscal de către directia locala de taxe si impozite. pana la acea data am achitat toate obligatiile (taxa de salubritate la zi) catre aceasta institutie.
este legal ca sumele aflate pe rolul separat al fostului soţ sa-mi fie imputate mie dupa atribuirea integrala a apartamentului, in contextul in care am achitat taxa de salubritate iar pe cladire sunt scutita? (in certificatul fiscal figurez cu datorii la salubritate si pe apartament care consider ca nu imi apartin) cum se pot. legal, transfera datoriile de pe un rol separat(al sotului) pe al meu?
Cel mai recent răspuns: rokxana , utilizator 09:38, 21 Aprilie 2010
Din nefericire , dvs. le inaintati , urmana apoi sa le recuperati de la sot...Incercati totusi sa mergei in audienta la seful adm. financiare si sa depuneti un memoriu
multumesc de raspuns....
am fost la directorul economic, la jurist, am facut sesizare si la primaria municipiului.....nu intereseaza prea mult pe nimeni. important e sa adune bani la buget indiferent de la cine...si cum de la fostul sot nu a fost chip, am ramas datoare.
speram ca mai e o sansa in legislatia romana si scap de aceste datorii mari, in contextul in care am achitat 600 mil lei vechi ca sulta.:(
multumesc inca o data.
Daca apartamentul a fost bun comun, Dvs.beneficiati de scutire de impozit ca persoana cu handicap atat pentru bunurile proprii cat si pentru bunurile comune. (art.284 alin 5 cod fiscal) Faptul ca sotul Dvs, a parasit domiciliul sau a fost evacuat, nu inseamna ca nu a mai fost proprietar....Nu inteleg pe ce baza directia de impozite si taxe a infiintat pe numele dvs. un nou rol fiscal, inainte de a avea sentinta de partaj. Ce cota parte din apartament a luat in considerare la calculul impozitului? Sau poate nu inteleg eu ceva.....
buna ziua,
aprecize mult si raspunsul dumneavoastra si revin cu completari.
dupa hotararea de divort si revenirea la numele anterior casatoriei, directia de taxe si impozite a facut un rol pe numele meu (de fata) si unul pe numele sotului. acestuia i-a adunat, pe rolul lui, taxa de salubritate (desi nu locuia la acea adresa si nu se adunau deseuri in urma lui, ca persoana consumatoare). pe acelasi rol directia a trecut impozitul pe jumatate de apartament ca proprietar pe aceasta parte (jumatate) pana la partajul bunurilor. suma totala (taxa de salubritate 3 ani si impozitul pe jum de apart. 3 ani ale fostului sot) mi-o imputa acum mie ca unic proprietar, desi, in ceea ce ma priveste, ca singura persoana care am lucuit la aceasta adresa, am platit toate datoriile. cum pot plati pentru o taxa de salubritate la o adresa pt cineva care nu a locuit efectiv acolo şi mai ales cum imi pot imputa impozit pe apartament din moment ce sunt scutita de asesta?
am inteles, rolul a fost creat dupa ce ati avut hotararea de divort, dar inca nu era facut partajul. pai in cazul asta, parerea mea este ca nu aveti nicio obligatie in a achita impozitul datorat de fostul sot. adresati-va directiei de impozite si taxe si comunicati-le noua adresa a sotului (daca o cunoasteti) pentru a i se emite somatie pt debitul pe care il datoreaza, eventual le comunicati si locul lui de munca (in cazul in care se porneste executarea silita). in legatura cu taxa de salubritate, cred ca pe baza hotararii de evacuare din apartament, cei de la impozite si taxe au obligatia sa scada din evidenta taxa.

Alte discuții în legătură

Cine plateste amenda? spiridon vasilica spiridon vasilica Buna ziua! Am si eu o nedumerire. Sunt divortata de aproape 4 ani , iar fostul meu sot a primit o amenda pentru tulburarea linistii publice, dupa ... (vezi toată discuția)
Impozit apartament adjudecat eva74 eva74 buna ziua, vreau sa cumpar un apartament prin licitatie de la bana dar impozitul nu este platit de 3 ani si proprietarul mai are si masini pt care nu a platit ... (vezi toată discuția)
Contestație la executare silitã - partaj orzeaadriana orzeaadriana Povestea este mai complicata ...... Am divortat in anul 2011, si atunci nu am facut partajul, din motive financiare. Anul trecut m-am trezit cu o somatie de ... (vezi toată discuția)