avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren concensionat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren concensionat

Persoana fizica, am concesionat un teren pe 10 ani unei societati, care a construit un imobil pe terenul meu. Ce se intampla cu cladirea pe care a construit-o societatea dupa ce expira contractul de cesiune iar eu nu mai doresc sa prelungesc contractul .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: avonela , utilizator 09:46, 26 Februarie 2007
Daca nu pleaca cu el in spate ;), dvs. fiind proprietarul terenului, imobilul ramine proprietarului.
Interesant #-o. Totusi, sunteti sigur ca nu exista cumva ceva clauze in acel contract pe care nu le intelegeti ?
Proprietarul constructiei poate solicita un drept de superficie, ceea ce nu inseamna ca il va si obtine.
Oricum, mare curaj trebuie sa ai sa construiesti pe un teren concesionat pe doar 10 ani.:O
cladirea ramane proprietarului terenului, dar proprietarul terenului trebuie sa-l despagubeasca pe proprietarul cladirii daca se hotaraste sa pastreze cladirea, daca nu, proprietarul cladirii tb sa demoleze cladirea.Vedeti
Art. 494. - Daca plantatiile, constructiile si lucrarile au fost facute de catre o a treia persoana cu materialele ei, proprietarul pamantului are dreptul de a le tine pentru dansul, sau de a indatora pe acea persoana sa le ridice.
Daca proprietarul pamantului cere ridicarea plantatiilor si a constructiilor, ridicarea va urma cu cheltuiala celui ce le-a facut; el poate chiar, dupa imprejurari, fi condamnat la daune-interese pentru prejudiciile sau vatamarile ce a putut suferi proprietarul locului.
Daca proprietarul voieste a pastra pentru dansul acele plantatii si cladiri, el este dator a plati valoarea materialelor si pretul muncii, fara ca sa se ia in consideratie sporirea valorii fondului, ocazionata prin afacerea unor asemenea plantatii si constructii. Cu toate acestea, daca plantatiile, cladirile si operele au fost facute de catre o a treia persoana de buna-credinta, proprietarul pamantului nu va putea cere ridicarea sus-ziselor plantatii, cladiri si lucrari, dar va avea dreptul sau de a inapoia valoarea materialelor si pretul muncii, sau de a plati o suma de bani egala cu aceea a cresterii valorii fondului

Oricum mare curaj sa construiesti pe terenul altcuiva fara sa ai nici o garantie:O
Iar sunt Gica contra:((, dar.... Ce ati pazit cand ati vazut ca se ridica falnica constructie?! Daca ati vazut si ati tacut, inseamna ca, tacit, ati cam fost de acord...., iar lucrurile, daca stau asa cum cred eu, nu se vor simplifica pt dvs. ci dimpotriva....#-o

Persoana fizica, am concesionat un teren pe 10 ani unei societati, care a construit un imobil pe terenul meu. Ce se intampla cu cladirea pe care a construit-o societatea dupa ce expira contractul de cesiune iar eu nu mai doresc sa prelungesc contractul .
Multumesc

In primul rand nu inteleg cum ati putut concesiona. In al doilea rand, nu stiu daca ati vrut sa va referiti la cesiune(= transmitere prin contract de catre o persoana sau firma (cedent) unei alte persoane sau firme (cesionar) a unui bun sau a unui drept). - cred ca este vorba de o ineintelegere.

Din moment ce vad ca este o neintelegere, ar trebui sa mai cititi o data contractul si sa actionati in consecinta de cauza.

Va trebui sa ii semnalati constructorului ca nu sunteti de acord sa pastrati constructia (deoarece prin dreptul de accesiune a devenit a dvs.) , iar daca sunteti de acord cu ea sa fiti dispus sa platiti pretul materialului si pretul muncii. De asemenea, constructorul este de rea-credinta.

Acceptarea tacita nu are nici o relevanta daca proprietarul terenului nu vrea sa pastreze bunul, insa e bine sa notifice debitorul.

Alte discuții în legătură

Actiune neintemeiata , apel respins ca nefonat dar in favoarea reclamantului. cine face recurs? reclamantul sau paratii? vida vida Buna ziua! Ajutati-ma va rog sa inteleg o decizie civila si ce am de facut mai departe. Situatia pe scurt: Tatal meu a devenit proprietarul unui teren pe ... (vezi toată discuția)
Probleme cu un garaj cumparat acum 3 ani, cu jumatate din terenul pe care este construit restituit unei persoane particulare arbune arbune Buna ziua, In urma cu 3 ani am cumparat cu contract de vanzare-cumparare un garaj construit legal pe un teren al Consiliului Local Galati. Ulterior am ... (vezi toată discuția)
Santier ..probleme ContSters15589 ContSters15589 Am inceput constructie pe terenul exclusiv al fratelui meu.Autorizatiile numai pe numele lui.Eu sunt cu finantarea si executarea .In timpul executiei el a ... (vezi toată discuția)