avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... santier ..probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

santier ..probleme

Am inceput constructie pe terenul exclusiv al fratelui meu.Autorizatiile numai pe numele lui.Eu sunt cu finantarea si executarea .In timpul executiei el a cerut pt.casa lui modificari faara proiect (pivnita,1 perete in plus).Acum ma ameninta ca cheama expert pt.niste nereguli cum ar fi cota nivelului a fundatiei,calitatea canalizarii,ect.
Cota 0 al santierului este dat de proiectant,platesc diriginta,canalizarea realizata de firma autorizata.
Acum el nu mai este multumit cu impartirea pe care am stabilit 1/2 din C-tie ,fiindca pretul terenului a urcat ,si ma santajeaza cu pivnita lui. Care sunt urmarile,la ce pot sa astept eu ?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 00:28, 3 Aprilie 2008
Codul civil
Art. 482. - Proprietatea unui lucru mobil sau imobil da drept asupra tot ce produce lucrul si asupra tot ce se uneste, ca accesoriu, cu lucrul, intr-un mod natural sau artificial. Acest drept se numeste: drept de accesiune.
Art. 488. - Tot ce se uneste si se incorporeaza cu lucrul se cuvine proprietarului lucrului, potrivit regulilor statornicite mai jos.
Art. 489. - Proprietatea pamantului cuprinde in sine proprietatea suprafetei si a subfetei lui.
Art. 494. - Daca plantatiile, constructiile si lucrarile au fost facute de catre o a treia persoana cu materialele ei, proprietarul pamantului are dreptul de a le tine pentru dansul, sau de a indatora pe acea persoana sa le ridice.
Daca proprietarul pamantului cere ridicarea plantatiilor si a constructiilor, ridicarea va urma cu cheltuiala celui ce le-a facut; el poate chiar, dupa imprejurari, fi condamnat la daune-interese pentru prejudiciile sau vatamarile ce a putut suferi proprietarul locului.
Daca proprietarul voieste a pastra pentru dansul acele plantatii si cladiri, el este dator a plati valoarea materialelor si pretul muncii, fara ca sa se ia in consideratie sporirea valorii fondului, ocazionata prin afacerea unor asemenea plantatii si constructii. Cu toate acestea, daca plantatiile, cladirile si operele au fost facute de catre o a treia persoana de buna-credinta, proprietarul pamantului nu va putea cere ridicarea sus-ziselor plantatii, cladiri si lucrari, dar va avea dreptul sau de a inapoia valoarea materialelor si pretul muncii, sau de a plati o suma de bani egala cu aceea a cresterii valorii fondului.
Concluzii:
1) Fratele d-voastra este si unicul proprietar al constructiilor, afara de situatia cand exista o conventie contrara intre d-voastra si el. Daca nu ati facut o conventie scrisa cu privire la impartire constructiei va fi aproape imposibil sa o probati.
2) Cred ca amenintarea cu controlul respectivelor nereguli este doar un pretext (sunteti totusi frati asa ca ii trebuie un "motiv" pentru a solicita intreaga constructie pentru el, respectiv ca d-voastra ati fost incorecta).
3) Aveti dreptul la despagubiri, insa legea ii ofera lui posibilitatea de a opta intre suma egala cu pretul muncii si valoarea materialelor sau suma egala cu cresterea valorii fondului.
4) Ar trebui sa mergeti cu toate actele la un avocat pentru a discuta in concret despre problema.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Exista conventie facut la avocat in sensul ca se va imparti la final 1/2 din tot ,si teren si constructie,
dar el acum se tine tare pe pozitia lui.
nu este multumit de c-tie ect, si ma ameninta cu aceea pivnita care are numai pe partea lui..
multumrsc,ma duc la avocat
pe baza acestui conventie fiecare avem cate un mandatar din cauza creata acum eu doresc ca in locul meu sa mandatez pe altcineva ,mai priceputa .Se poate sau numai cu acordul fratelui meu ?
E foarte bine ca aveti un inscris intocmit inainte. Puteti sa-l obligati prin instanta de judecata sa respecte aceasta conventie. Ar fi indicat sa mergeti tot la avocatul care a redactat-o.
Da, puteti sa mandatati o alta persoana, insa toate actele facute de acest mandatar ii vor fi opozabile fratelui dumneavoastra numai dupa ce ii aduceti la cunostinta faptul ca ati renuntat la primul mandatar si ca mandatati pe X. Trebuie sa o faceti in scris si sa va asigurati ca a primit-o, cel mai bine prin posta cu recomandata de primire, avand in vedere relatiile din prezent.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune neintemeiata , apel respins ca nefonat dar in favoarea reclamantului. cine face recurs? reclamantul sau paratii? vida vida Buna ziua! Ajutati-ma va rog sa inteleg o decizie civila si ce am de facut mai departe. Situatia pe scurt: Tatal meu a devenit proprietarul unui teren pe ... (vezi toată discuția)
Teren concensionat ioana_muresan80 ioana_muresan80 Persoana fizica, am concesionat un teren pe 10 ani unei societati, care a construit un imobil pe terenul meu. Ce se intampla cu cladirea pe care a construit-o ... (vezi toată discuția)
Probleme cu un garaj cumparat acum 3 ani, cu jumatate din terenul pe care este construit restituit unei persoane particulare arbune arbune Buna ziua, In urma cu 3 ani am cumparat cu contract de vanzare-cumparare un garaj construit legal pe un teren al Consiliului Local Galati. Ulterior am ... (vezi toată discuția)