Trec direct la subiect. Actiune in constatare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic, pentru ca promitentul-vanzator, dupa ce a facut un antecontract neautentic si a primit aproape tot pretul, nu prea mai voia sa vanda 2 parcele de teren, ba chiar facuse documentatiile cadastrale, fara insa a apuca sa deschida carte funciara pe terenuri. Cumparatorul noteaza litigiul la Cartea Funciara in timpul procesului si primeste 2 incheieri din care reiese ca este notat litigiul pentru fiecare din cele 2 parcele. Judecatorul cere, inainte de pronuntarea hotararii, certificate de sarcini de la Cartea Funciara. Si acum surpriza emisiunii. Din certificatele de sarcini rezulta ca litigiul este notat de 2 ori (?!?!) pe numarul cadastral al unei parcele, iar pentru cealalta parcela este deschisa carte funciara si are un alt proprietar. (act autentic facut in timpul procesului, dupa eliberarea incheierilor din care rezulta ca e notat litigiul). In consescinta, judecatorul admite partial cererea si constata proprietatea cumparatorului doar asupra parcelei de teren care nu se vanduse. Hotararea inca nu e motivata. Intrebare. Ce ar trebui sa faca in conditiile astea cumparatorul, care, a si consemnat inaintea procesului, prin executor, restul de pret pe numele vanzatorului.
Depinde de clauzele din promisiunea de vanzare-cumparare.
Ar putea solicita nulitatea absoluta a vanzarii celei de-a doua parcele si obligarea promitentului-vanzator la incheierea actului de vanzare-cumparare in forma autentica, de exemplu...si/sau...chemarea in garantie a BCF (pentru inscrierea eronata a litigiului si producerea prejudiciului-de exemplu...)
Clauzele promisiunii de vanzare sunt clasice...cine se razgandeste pierde dublul sumei platite.
Cumparatorul ar fi mai degraba tentat sa ceara anularea contractului autentic. Spuneti ca ar trebui sa ceara nulitatea absoluta. Care ar fi motivul?
Pe de alta parte, situatia e chiar mai complicata. Prin contractul prin care s-a vandut cea de-a doua parcela de teren, s-a vandut si prima, insa referitor la acest teren a fost respinsa intabularea contractului fiind inscris litigiul la Cartea Funciara.
Ar fi intelept un recurs, sau mai bine intabularea hotararii judecatoresti si pornita o actiune in anularea contractului?