avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie si contract de asigurare sociala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie si contract de asigurare sociala

Buna ziua!
Tatal meu implineste anul acesta 61 de ani. Acum 10 ani in urma a demisionat din locul in care lucra si nu si-a mai gasit servici si nici nu a mai realizat venituri. A sperat intr-o pensionare anticipata, in anul 2007, insa dosarul i-a fost respins, stagiul lui de cotizare fiind de 29 ani, 7 luni si 14 zile. Am inteles bine ca se va putea pensiona numai cand va implini varsta de 64 ani si 9 luni?
Exista vreo posibilitate de a plati cotizatia pe cativa ani(anticipat) pentru a iesi mai devreme la pensie? Ce ar putea face pentru a beneficia de pensie?
Va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:32, 21 Aprilie 2010
Întradevăr, fiind născut în 1949 tatăl dumneavoastră poate beneficia de pensie pentru limită de vârstă în anul 2014. (nu aţi specificat luna naşterii şi nu vă pot spune începând cu ce dată).

Pensie anticipată parţială putea obţine la împlinirea vârstei de 60 de ani, cu condiţia realizării stagiului complet de cotizare cerut de Legea nr. 19/2000, de 35 de ani.

În toată această perioadă, cât nu a realizat nici un venit, întradevăr putea încheia un contract de asigurare cu casa teritorială de pensii, în temeiul căruia să dobândească vechimea în muncă necesară deschiderii drepturilor de pensie anticipată parţială.

Din păcate nu se poate plăti contribuţia de asigurări sociale retroactiv şi nici anticipat, decât maxim pentru anul în curs, întrucât cotele de contribuţie se modifică anual prin legea bugetului asigurărilor sociale. Chiar şi în situaţia în care exista posibilitatea plăţii anticipate, drepturile nu puteau fi stabilite decât după scurgerea perioadei pentru care doreaţi să vă asiguraţi.
Contractul de asigurare îşi produce efectele de la data înregistrării la casa locală de pensii.
Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2010
florisiris, utilizator
Interventie moderator

Va rog sa cititi si sa respectati regulamentul de postare in Forum. Mesajul dublat a fost sters.
Multumesc!

3.3. Nu adresa aceeasi întrebare pe mai multe sectiuni ale forumului si nu deschide acelasi topic de mai multe ori. In acest caz topic-urile si/sau raspunsurile in plus vor fi sterse de administratori sau moderatori, utilizatorul urmand a fi avertizat, iar ulterior, in caz de nerespectare a avertismentului, va fi banat temporar sau defintiv.

Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarea anticipata raghina raghina Buna ziua, Am pe tatal meu in varsta de 54 de ani nascut pe 18 august 1958, a lucrat timp de 36 ani si am dori sa stim daca se poate pensiona anticipat sau ... (vezi toată discuția)
Vechime morosanucarmen morosanucarmen M-am nascut pe 4 decembrie 1953 . Am lucrat timp de 25 ani si 6 luni (din care peste 10 ani la Intr. Antibiotice) . Am facut facultatea la zi timp de 4 ani . ... (vezi toată discuția)
Iesire la pensie ipc77 ipc77 se poate iesi la pensie de catre o persoana fizica autorizata daca nu a fost platit CAS , CASS? (vezi toată discuția)