avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata concediului de odihna, incetarea ilegala a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata concediului de odihna, incetarea ilegala a contractului individual de munca

Sotul meu a lucrat in perioada 2006-2009 la o Asociatie non -profit in functia de presdinte pe perioada nedeterminata,angajatorul fiind den Germania.In 2009 i-a fost desfacut contractul de munca fara nici un motiv,functia de presedinte fiind preluata de seful den germania .Pe hartia de lichidare era scris desfiintarea postului,lucru care era fals.Postul de presedinte nu s-a desfiintat!In tot acest timp cat a lucrat la asociatie nu a avut concediu de odihna.Am dat in judecata asociatia pentru lichidare,am pierdut procesul,la noi e posibil orice in instanta...!Vreau sa va intreb cu concediu de odihna mai am avea vre-o sansa sa apelez undeva sa-mi fie platit???Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:42, 25 Aprilie 2010
Va prezint cateva articole din Codul Muncii care o sa va raspunda la intrebare:

Art. 139
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 140
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare (minimum 21 zile lucratoare conf. Contractului colectiv de munca la nivel national – se ia in calcul varianta mai favorabila angajatului. In cazul dumneavoastra se ia in calcul numarul de zile de CO prevazute in contract).
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Art. 141
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Puteti face o plangere catre ITM.
Contractul a fost desfiintat printr-o decizie care trebuia atacata in termen de 30 zile. Actiunea dvs. pentru lichidare a fost in mod corect respinsa de instanta. Cu privire la banii aferenti concediului de odihna depinde de situata concreta, s-a semnat o nota de lichidare,are cum sa demonstreze angajatorul ca a efectuat concediul de odihna [poate in acte apare ca a fost efectuat]. Consultati un avocat specializat in litigii de munca.
1. C.i.m. nu poate fi desfiintat ..... acesta poate inceta sau se desface din motive dependente sau nedependente de persoana salariatului.

2. Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Prin urmare, adresati-va cu o actiune in instanta impotriva fostului angjator pentr neplata CO neefectuat.
Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza are domiciliul sotul dvs. Actiune aeste scutita de plata taxelor judiciare de timbru.
multumesc! Decizia de concediere a fost in septembrie 2009 si a fost atacata in instanta in termenul legal adica 30 zile.Dar procesul a durat 7 luni si abia acum pe 8 aprilie s-a dat sentinta.Cererea , din pacate a fost respinsa ,deocamdata nu stiu motivarea, am inteles ca va veni prin posta dupa ceva timp.As vrea sa va intreb daca asociatia era non -profit O.N.G.,si eu am fost numit la angajare presedinte pe perioada nedeterminata,putea sa-i desfaca contractul de munca,motivul fiind desfiintarea postului si pe acelasi post fiind ales alt presedinte .Dupa cate am inteles acest presedinte este chiar seful meu din Germania,si cica este voluntar adica nu este platit de catre asociatie.!Vrajeala...aici sunt scopuri personale si multe lucruri nelegale de aceea am si fost lichidat .Mi-au cerut ca transporturile de haine care veneau la asociatie ,sa intre prin asociatie dar sa fie vandute la firma care o deschisese asociatia in 2008 (vanzare haine second-hand),iar administratorul de la aceasta firma era deacord cu acest lucru dar era nevoie de semnatura mea.Eu nu pot justifica aceste lucruri in instanta deoarece au fost verbale ce ma sfatuiti in aceasta situatie...?Daca fac recurs sunt sanse sa castig procesul??Va multumesc mult!
Recursul trebuie exercitat in termen de 10 zile de la data comunicarii sentintei ...in recurs, instanta poate modifica, in tot sau in parte, hotararea primei instante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la concediu de odihna? karla_adz karla_adz M-am angajat pe 19 noiembrie 2008 la o firma....am dreptul la concediu de odihna aferent perioadei lucrate pana la sfarsitul anului ( 31.12.2008) ? si daca da ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna refuzat de angajator Pogacean Felicia Pogacean Felicia Sunt angajata cu CIM la o Asociatie de Proprietari din 15 .02.2013,pana in prezent nu am beneficiat de Concediu de odihna ,am solicitat dupa ce in prealabil am ... (vezi toată discuția)
Plata concediu de odihna precup_anne precup_anne Buna ziua , In cazul in care angajatul cu contract de colaborare lucreaza intr-o institutie timp de 6 luni dupa care doreste incetarea activitatii cu ... (vezi toată discuția)