avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna refuzat de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna refuzat de angajator

Sunt angajata cu CIM la o Asociatie de Proprietari din 15 .02.2013,pana in prezent nu am beneficiat de Concediu de odihna ,am solicitat dupa ce in prealabil am discutat cu angajatori si le-am cerut ca din data de 23 .06 .2014 sa i-mi aprobe concediul de odihna apoi cu data de 16.06.2014 am facut o cerere adresata presedintelui si comitetului executiv.
Mentione ca ne avand nimic inpotriva din data de 23.06.2014 ma aflu in concediu de odihna cand am ost sunata de unul din membri comitetului executiv al asociatiei si mi-a comunicat ca sunt trecuta in zile nemotivate si ca sa cerut desfacerea contractului mu de munca .
Conform Legilor in vigoare nu exista planificare de concedii de odihna si consider rea voinat decizia angajaorului,ce ma sfatuitai sa fac ?? :)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:12, 29 Iunie 2014
Art. 144. — (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.
Art. 145. — (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective aplicabile, și se acordă proporțional
cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Art. 146. — (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul
colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârșitul anului următor, tuturor salariaților care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care
aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.



pogacean1234 a scris:
ce ma sfatuitai sa fac ?? :)

Le puneti legea in fata si daca nu o respecta va indreptati (pasiti) catre ITM si ii rugati sa va ajute in aplicarea ei (a legii), sau daca nu ... va lasati data afara din munca, iar apoi deschideti o actiune in justitie vizand repunerea in functie si plata drepturilor din urma (apoi va dati demisia).
@ pogacean1234

1.Cererea dvs de concediu a fost aprobata ?

2. Concediul de odihna se acorda in baza unei programari individuale sau a unei programari colective efectuate de angajator impreuna cu salariatul sau, dupa caz, cu sindicatul ori reprezentantii salariatilor

3. Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile de odihna cerute anticipat crisana crisana Buna ziua.Am o intrebare .Imi spuneti daca pentru concediu de odihna exista cerere tipizata (ma refer pentru zilele luate in avans pentru perioada concediului ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna ruksandra ruksandra Am lucrat ca și lucrător comercial din august 2017 pana în octombrie 2018. Eu pe anul 2017 nu am avut nici o zi de concediu, iar pe anul 2018 am avut 12 ... (vezi toată discuția)
Reclamatie catre itm bia-bianca bia-bianca angajatorul meu nu doreste sa imi acored concediul legal atunci cand doresc eu si spune ca nu este normal ca atunci cand un angajat isi ia concediu 10 zile ... (vezi toată discuția)