avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... VREAU SA STIU CE DREPTURI AM IN SITUATIA MEA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

VREAU SA STIU CE DREPTURI AM IN SITUATIA MEA

Sotul meu a decedat in urma cu 6 saptamani.Noi am lociut impreuna 17 ani in apartamentul care el il avea dintr-o alta casnicie(ei ia dat jumatate din el sa facut partaj). Noi amem o fetita de 16 ani impreuna si el mai are 4 copii majori din cealalta casnicie(pe care iam crescut eu pana sau casatorit). Legitim ne-am casatorit in urma cu doi ani. Eu am contribuit foarte mult la cheltuielile casei am chitante care atesta acest fapt, Acum dupa ce sotul meu a decedat copii vor sa ma dea afara din casa. ma poate ajuta cineva va rog sunt disperata. MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 16:51, 20 Aprilie 2010
la acest apartament au si ei si dvs dreptul, adica il mosteniti impreuna cu copii lui din prima casatorie si din cea cu dvs.
nimeni nu va poate da afara din bunul care este si al dvs. va sfatuiesc sa faceti succesiunea si iesirea din indiviziune.
Dvs. va bucurati de drepturile sotului supravietuitor, mai exact:
- un drept de mostenire in concurs cu oricare dintre mostenitorii legali sau un drept de mostenire in lipsa acestora
- un drept de mostenire special asupra mobilierului, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de
nunta
- un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit

Cota parte din mostenire cuvenita sotului supravietuitor se modifica in functie de categoriile de mostenitori cu care vine in concurs.
Potrivit art. 1 din Legea nr. 319/1944, sotului supravietuitor ii revine: in concurs cu descendentii defunctului, indiferent de gradul de rudenie cu defunctul si de numarul acestora, 1/4 din mostenire;

Legea ii recunoaste sotului supravietuitor, din momentul deschiderii mostenirii, un drept de a folosi casa in care a locuit(proprietatea sotului decedat), daca aceasta face parte din mostenire si daca sotul supravietuitor nu are o locuinta proprie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copilul- unic mostenitor elamani elamani Am un apartament dobandit prin mostenire. Sunt casatorita de 3 ani si am un fiu de 8 ani din o casatorie anterioara . As dori ca apartamentul sa ramana dupa ... (vezi toată discuția)
Mostenire sot simion otilia simion otilia -sotia a decedat -nu sunt copii -sotia are parinti -sotia are casa dabandita inainte de casatorie si e pe numele ei -sotul are drept de mostenire asupra ... (vezi toată discuția)
Cat revine sotiei supravietuitoare k2010 k2010 cat din mostenire revine sotiei mostenitoare :50% partea care i se cuvine ? Si din partea care revine sotului care are copii revine 25% ? (vezi toată discuția)