avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire si taxa de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire si taxa de succesiune

Buna ziua,
Va rog frumos sa-mi raspunde-ti si mie la cateva intrebari deoarece am multe probleme de rezolvat si nu stiu de unde sa incep.
Parintii mei au locuit in acelas imobil cu bunicii.Primul care a decedat a fost bunicul dupa care s-a facut taxa de succesiuune si fratii tatalui meu au cedat dreptul lor in favoarea tatalui meu ramanand la mostenitori tatal meu cu 3/4 din imobil si bunica cu 1/4.Intre timp a murit si tatal meu si bunica (tata de 5 ani si bunica de 3 ani).
-mai au dreptul la mostenire fratii tatalui meu si copii lor la 1/4 dreptul bunicii?
-ce putem face ca totul sa treaca pe numele mamei mele care a ramas in imobil si in viata.
-la cat se ridica cuantumul taxei de succesiune in acest caz?
-este adevarat ca taxele in astfel de cazuri sunt mai acceptabile prin judecatorie si nu prin notariat?
-este necesar sa facem taxa de succesiune pentru amandoi?
Va multumesc si astept raspunsul la intrebari.




Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 18:43, 20 Aprilie 2010
1- pentru cota de 1/4 au dreptul si fratii tatalui dvs. ei renun tand doar la cota bunicului nu si a bunicii.
2- inainte trebuie sa deschideti succesiunea dupa bunica si dupa tatal dvs., deci pentru amandoi.
3- taxa de succesiune este fixata la notar insa este intr-adevar foarte mare, daca nu ati deschis succesiunea in termen de 6 luni de la deces.
4- este mai avantajos prin instanta de judecata sa cereti sa se constate deschise ambele succesiuni si sa faceti si partajul intre mostenitori cu iesirea din indiviziune.
5- cu ocazia partajului si a iesirii din indiviziune puteti sa optati ca mama sa primeasca imobilul cu obligarea acesteia la plata unei sulte in favoarea celorlalti mostenitori.
6- taxele prin judecatorie sunt relativ mai mici(nu cu foarte mult), adica 3% din valoarea masei partajabile.Insa aveti posibilitatea incheierii unei tranzactii la primul termen cu recuperarea taxei de timbru.
Sper ca am raspuns tuturor intrebarilor.
Mult succes.
av.M.Hornea
Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2010
Mihaela Hornea, Avocat
Da, au drepturi la mostenire fratii tatalui dvs. sau prin reprezentare de copiii acestora asupra 1/4 din dreptul bunicii; ce teb sa faceti? Trebuie sa deschideti succesiunea dupa urma bunicii initial si sa chemati pe toti mostenitorii si sa-i despagubiti pe fiecare in parte in raport de drepturile fiecaruia iar ei vor renunta prin declaratie la partea din succesiune , toata mostenirea va ramane astfel tatalui dvs., prin reprezentare mostenitorilor acestuia.
Cuantumul succesiunii se va ridica in raport de valoarea bunurilor succesorale;
taxele prin judecatorie sunt mai ieftine dar in plus trebuie sa achitati o taxa de expertiza pentru evaluarea bunurilor;
Dupa deschiderea succesiunii bunicii trebuie facuta succesiunea tatalui dvs. obtineti un certificat de mostenitor, faceti cadastrul si inscrierea in cartea funciara.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de succesiune,costuri si pasii ce trebuiesc parcursi cristi091974 cristi091974 Buna seara, Am avut o bunica care a decedat saptamana trecuta la varsta de 91 de ani.In anul 1987 a facut un testament (legalizat la notar) in care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! imediat după revoluția din '89 , tatălui meu si ... gabibotea gabibotea Buna ziua! Imediat după Revoluția din \'89 , tatălui meu si celor 3 frati ai lui li s-a facut conform legii 18, Titlu de proprietate( au fost înscriși ... (vezi toată discuția)
Donatie sau act de vanzare cumparare mihaelaandrei89 mihaelaandrei89 Buna ziua. Am si eu o problema si sper sa ma ajutati.Bunica mea a decedat si sa facut taxa de succesiune astfel Bunicul are 1/2 plus 1/8 tatal meu 3/8 iar ... (vezi toată discuția)