Buna ziua,
Va rog frumos sa-mi raspunde-ti si mie la cateva intrebari deoarece am multe probleme de rezolvat si nu stiu de unde sa incep.
Parintii mei au locuit in acelas imobil cu bunicii.Primul care a decedat a fost bunicul dupa care s-a facut taxa de succesiuune si fratii tatalui meu au cedat dreptul lor in favoarea tatalui meu ramanand la mostenitori tatal meu cu 3/4 din imobil si bunica cu 1/4.Intre timp a murit si tatal meu si bunica (tata de 5 ani si bunica de 3 ani).
-mai au dreptul la mostenire fratii tatalui meu si copii lor la 1/4 dreptul bunicii?
-ce putem face ca totul sa treaca pe numele mamei mele care a ramas in imobil si in viata.
-la cat se ridica cuantumul taxei de succesiune in acest caz?
-este adevarat ca taxele in astfel de cazuri sunt mai acceptabile prin judecatorie si nu prin notariat?
-este necesar sa facem taxa de succesiune pentru amandoi?
Va multumesc si astept raspunsul la intrebari.
1- pentru cota de 1/4 au dreptul si fratii tatalui dvs. ei renun tand doar la cota bunicului nu si a bunicii.
2- inainte trebuie sa deschideti succesiunea dupa bunica si dupa tatal dvs., deci pentru amandoi.
3- taxa de succesiune este fixata la notar insa este intr-adevar foarte mare, daca nu ati deschis succesiunea in termen de 6 luni de la deces.
4- este mai avantajos prin instanta de judecata sa cereti sa se constate deschise ambele succesiuni si sa faceti si partajul intre mostenitori cu iesirea din indiviziune.
5- cu ocazia partajului si a iesirii din indiviziune puteti sa optati ca mama sa primeasca imobilul cu obligarea acesteia la plata unei sulte in favoarea celorlalti mostenitori.
6- taxele prin judecatorie sunt relativ mai mici(nu cu foarte mult), adica 3% din valoarea masei partajabile.Insa aveti posibilitatea incheierii unei tranzactii la primul termen cu recuperarea taxei de timbru.
Sper ca am raspuns tuturor intrebarilor.
Mult succes.
av.M.Hornea
Da, au drepturi la mostenire fratii tatalui dvs. sau prin reprezentare de copiii acestora asupra 1/4 din dreptul bunicii; ce teb sa faceti? Trebuie sa deschideti succesiunea dupa urma bunicii initial si sa chemati pe toti mostenitorii si sa-i despagubiti pe fiecare in parte in raport de drepturile fiecaruia iar ei vor renunta prin declaratie la partea din succesiune , toata mostenirea va ramane astfel tatalui dvs., prin reprezentare mostenitorilor acestuia.
Cuantumul succesiunii se va ridica in raport de valoarea bunurilor succesorale;
taxele prin judecatorie sunt mai ieftine dar in plus trebuie sa achitati o taxa de expertiza pentru evaluarea bunurilor;
Dupa deschiderea succesiunii bunicii trebuie facuta succesiunea tatalui dvs. obtineti un certificat de mostenitor, faceti cadastrul si inscrierea in cartea funciara.
Succes!