avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Optiuni eficiente in cadrul unei mosteniri ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Optiuni eficiente in cadrul unei mosteniri ?

Buna ziua.

In prima faza doresc sa prezint situatia. Exista un parinte (divortat) (nume: "x") cu stare de sanatate instabila (nu se poate deplasa), avand in vedere diagnosticul sansele de supravieturie sunt mici (ca timp < 2luni). Acest "x" are un singur copil "y", deci, un singur mostenitor.

1. Care sunt cele mai eficiente optiuni ce pot fi abordate din punct de vedere legal dar si al costurlor de catre "y", atat timp cat "x" este inca in viata pentru a intra in posesia bunurilor urmatoare: casa, masina, teren, conturi in banca.

2. Cu exceptia lui "y" mai pot avea si alte rude drept de mostenire ? (nu exista testament)

3. Se poate intocmi o procura sau imputernicire pentru "y" fara ca "x" sa se deplaseze, ce trebuie facut ?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:26, 21 Aprilie 2010
Sfatul meu este sa asteptati deoarece ca unic fiu veti intra in posesia si proprietatea bunurilor ce formeaza masa succesorala fara prea multe formalitati. Daca va grabiti mergeti la notar si ii platiti o taxa in plus sa se deplaseze la domiciliul tatalui si incheiati un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si, eventual uzufruct viager care sa cuprinda toate bunurile.
Nu ati precizat daca a fost facut partajul cu fosta sotie.
Din moment ce nu exista alti mostenitori dupa "x", "y" poate astepta linistit pana la decesul acestuia, intreaga masa succesorala revenindu-i ca singur mostenitor.
Problema se pune daca dupa divortul lui X, s-a facut si partajul bunurilor comune. Daca nu s-a facut atunci si fosta sotie a lui X poate veni la partaj. Daca s-a facut atunci Y este singurul mostenitor si nu vad rostul unor acte cat timp traieste X.
Fiind intr-o stare de sanatate asa de precara, niciun notar nu se va deplasa la domiciliu sa intocmeasca vreun act de dispozitie, chiar si cu avizul medicului neurolog ca e sanatos.
Succes.
av.M.Hornea
1. Cum au spus si antevorbitorii, puteti lasa asa situatia, si veti intra in posesia bunurilor prin dezbaterea succesiunii la notar, dupa deschiderea succesiunii ( data decesului);

2. Daca este divortat si nu are alti descendenti in afara de dvs., veniti singur la mostenire, nu mai are dreptul nimeni, nici o alta ruda;

3. Orice notar vine la domiciliul unei persoane nedeplasabile pt intocmirea unei procuri.
Multumesc pentru raspunsuri.

O parte din ele au elucidat anumite detalii, dar, nu m-am lamurit cu procedurile legale. Adica, e ok printr-un notar sau prin intermediul unui avocat, ca timp si costuri.
buna ziua .
asa cum v-au spus si colegii, nu prea vad pt. ce ati urgenta intrarea de drept in posesia bunurilor parintelui dvs.
fiind unic succesor al acestuia , doar dvs. veti avea vocatie succesorala la decesul tatalui dvs.

intrebarea este , daca in urma divortului de mama dvs. s-a realizat si partajul ??

daca doriti neaparat sa intrati acum in piosesia acelor bunuri , puteti sa va adresati fie unui notar fie unui avocat pt. a incheia un contract de intretinere cu tatal dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)
Mostenire! katalin-maria katalin-maria Mama mea a murit recent...si sunt singura ei fiica.As dori sa stiu cat este mostenirea mea cat la %,deoarece am o problema u chiriasii,si inca nu am fost ... (vezi toată discuția)
Mostenire Mirrella P. Mirrella P. Situatia este urmatoarea: decedat in 2016, cu un divort pronuntat in 2007. Nu se cunoaste daca s-a mai recasatorit sau nu cu aceeasi persoana ulterior. Sotia ... (vezi toată discuția)