avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cererea de interventie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cererea de interventie

Se poate face direct in fata instantei de judecata?
Adica, daca o parte straina de cauza afla de un anumit litigiu care are loc intre doua parti, poate face direct in sedinta de judecata o cerere de interventie in interes propriu?
Cel mai recent răspuns: DanyD , utilizator 14:08, 21 Aprilie 2010
Buna ziua.
Potr. art.50 alin.1 Cod proc.civila,cererea de interventie voluntara principala trebuie facuta in forma prevazuta pentru cererea de chemare in judecata. Conform alin. 2, ea se poate face numai in fata primei instante si inainte de inchiderea dezbaterilor.
Doar cu invoirea partilor, interventia in interes propriu se poate face si in instanta de apel( alin.3).
Minodora Sorian
Ma intereseaza daca se poate face IN FATA COMPLETULUI DE JUDECATA, nu prin serviciul de registratura al instantei !
Legea nu prevede si momentul pana la care tertul poate sa intervina in instanta de apel, astfel incat urmeaza a se aplica , in mod corespunzator, dispozitia legala de la judecata in prima instanta, momentul fiind deci acela al inchiderii dezbaterilor de fond inaintea instantei de apel.
Interventia voluntara principala este insa inadmisibila in recurs, deoarece, pe de o parte, recursul nu are caracter devolutiv, adica nu antreneaza o judecare a fondului in chiar solutionarea CAII DE ATAC, IAR PE DE ALTA PARTE, ART.50 ALIN 2 CPC, ca orice norma speciala, este de stricta interpretare si aplicare.
Minodora Sorian
da se poate, importatnt e sa fie admisa
Dar daca codul de proc. civila spune ca aceasta cerere de interventie trebuie facuta in forma prevazuta ptr. cererea de chemare in judecata, considerati ca intervenientul poate veni direct in fata completului cu aceasta cerere, fara sa o fi depus mai intai prin serviciul de registratura?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Crr interventie principala direct in rejudecare ? dumitru2000 dumitru2000 - X formuleaza cerere de interventie principala intr-un dosar direct in faza de rejudecare dupa casare. Este admisibila in acest stadiu ? multumesc (vezi toată discuția)
Cerere de interventie inregistratnou inregistratnou Ma aflu intr-un proces de contestatie la executare care se afla in faza de recurs, la tribunal, am termen in cateva saptamani! Poate o ruda de a mea, spre ... (vezi toată discuția)
Pot solicita? bufa bufa Reclamantul poate cere instantei de recurs,prin intimpinare,ca ea sa solicite sa fie depusa o cerere de interventie in interesul paratului unei persoane ... (vezi toată discuția)