In perioada 2007-2008 am beneficiat de drepturi speciale conform contractului colectiv de munca pentru care am decontat bonuri in cuantum lunar de 400 lei. In urma controlului efectuat de curtea de conturi mi s-a comunicat de catre primaria respectiva ca figurez in evidenta contabila cu debitul de 3600 lei, reprezentand contributia individuala pe destinatiile legale, calculata raportat la drepturile speciale. Ce sanse am de a castiga litigiul in instanta?
Drepturile speciale pentru refacerea capacitatii de munca/tinuta nu sunt drepturi salariale si nu li se aplica tratamentul salariului (nu se retine nici impozit la ele, nici CAS, nici nimic, existand obligatia salariatului de a deconta prin bonuri/facturi fiscale, integral, suma primita). Ele nu se platesc din contul bugetar pentru salarii, ci din cel de materiale, subcapitolul protectia muncii, (intrucat sunt acordate in baza legii 319/2006). Eu cred ca in cadrul unui litigiu in instanta veti avea castig de cauza (am vazut o decizie a tribunalului Tulcea in acest sens...).