Buna ziua,
Sunt angajata cu contract pe perioada determinata, până la 31 august 2010. Acum sunt insarcinata si trebuie sa nasc pe 10 august.
Am doua întrebari la care va rog frumos sa îmi raspundeti.
1. In acest an nu am luat concediu de odihna iar pe 15 iunie o să iau concediu prenatal pâna la naştere şi nu mai am timp pentru efectuarea concediului de odihna. Voi ramâne pierduta de acesta sau este posibil sa primesc bani pentru zilele de concediu de odihna cuvenite pe acest an si neefectuate ?( Pâna pe 15 iunie când intră elevii în vacanta nu mi se da concediu de odihna)
2. Dupa nastere voi intra în concediu postnatal de minim 43 zile însă nu voi mai avea calitatea de angajat decât în primele 20 de zile apoi expira contractul de munca. Voi primi bani pe tot concediul postnatal sau numai pentru zilele pâna expira contractul de munca?
Multumesc mult
1. Angajatorul trebuie sa va compenseze, in bani, zilele de concediu de odihna cuvenite si neefectuate la data incetarii CIM (31.08.2010).
2. Din OUG158/2005:
Art. 32. -
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
3. Deci dupa expirarea de drept a CIM veti depune certificatele medicale la Casa de Asigurari de Sanatate pentru efectuarea platii acestora.
de ce nu va luati zilele de concediu de odihna incepand din 15 iunie, iar la expirarea acelor zile de concediu, intrati in prenatal? eu asa am facut si a fost foarte bine.