avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune incalcita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune incalcita

Prezentarea cazului

A ( proprietara cu doi copii mostenitori B(fiica) si C(fiul)), in timpul vietii A face contract de vanzare cumparare pentru imobil + teren aferent cu B.
Dupa decesul A apare o noua proprietate (Legea 18 dar fara acte, care au intarziat cativa ani).. deci teren pe care teoretic la acel moment este emis un titlu de proprietate tot pe numele A. Intre B si C se ajunge la o intelegere si se imparte acest teren in parti egale (prin inscriere de mana si acord verbal, nimic la notar pentru ca titlul de proprietate nu este inca venit.
C instraineaza la diversi parti din partea sa, urmand ca in momentul cand va apare titlul de proprietate sa se faca inscrisurile legale, etc

C decedat, apare titlu de proprietate emis pentru A

B doreste sa vanda imobilul + teren (partile ce le avea) dar apare problema succesiunii, urmasii lui C (3 la numar, 2 copii + sotia - D) nu recunosc actiunile lui C si doresc reimpartirea terenului (nu si a imobilului care este "protejat" de acel contract de vanzare cumparare).

Partile B si D nu cad de acord asupra partilor de teren (situarea lor nu si suprafata).

Actele pentru deschiderea succesiunii (certificat de deces pentru C) sunt la ceilalti, B doreste deschiderea succesiunii dar D se opun sau comenteaza.

Care sunt sansele ca B sa poata clarifica situatia? Poate deschide succesiunea fara acordul / actele de la D?

Imi cer scuze daca m-am exprimat poate putin confuz, pot sa ofer detalii daca sunt intrebat direct.. mai bine de atat nu am reusit sa prezint situatia, cum am spus si in topic.. e incalcita..

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 19:56, 27 Februarie 2007
B poate promova o actiune de iesire din indiviziune cu privire la terenul in cauza chemand in judecata pe mostenitorii lui C. Poate arata ca actul de deces al lui C se afla la mostenitorii lui (o sa aduca ei singuri cerificatul daca le trebuie ceva din mostenire) sau, in caz contrar, poate solcita un duplicat. Inscrisul de mana nu este un partaj (ar fi trebuit facut prin act autentic) Iar "instrainarile" facute de C nu sunt vanzari ci, eventual promisiuni de vanzare.
Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2007
romascanu, moderator
In plus...., chiar daca nu ar fi intervenit intelegerea verbala dintre B si C, ei tot 1/2 ar fi luat fiecare in calitate de descendenti ai lui A.
Asa ca B nu ar trebui sa-si faca probleme; mostenitorii lui C nu au cum sa se atinga de jumatatea lui din teren.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune gabiano gabiano Buna ziua! Aduc in discutie mult discutatul subiect despre modul de constatare al dreptului de proprietate prin uzucapiune, prin expunerea urmatoarei ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune wolly wolly Buna ziua! Bunicul meu a avut 4 copii, [b]a,b,c,d.[/b] In 1983 fiul [b]c [/b]decedeaza, in 1986 se stinge si bunicul.In 1990[b] a,b si d[/b] (fara urmasii lui ... (vezi toată discuția)
Probleme teren agricol, partaj succesoral fara cadastru rania1983 rania1983 buna ziua, sper din suflet sa primesc un raspuns lamuritor din partea dvs. Cum pot rezolva o situatie a unor terenuri agricole astfel: Titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)