avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas!

Buna seara,

As avea si eu o mica mare problema cu pensia de urmas a prietenei mele!
Ea este de fel din Constanta dar s-a mutat in vara la Bucuresti acolo lua o pensie de urmas de la raposatii ei parinti, dar de cand s-a mutat nu a mai incasat-o!
Intre timp din septembrie anul trecut ea s-a angajat, nestiind ca mama ei vitrega inca ii mai incaseaza aceasta pensie!
Intre timp in aceasta luna i-a venit acasa o hotarare judecatoreasca prin care i se solicita restituirea de bani din urma a pensiei deoarece a fost regasita si cu un contract de munca!
Ce este de facut in acest caz....?
In mod normal pensia nu ar fi trebuit sa se autosuspende odata cu inregistrarea contractului?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:30, 21 Aprilie 2010
Cand s-a mutat trebuia sa anunte schimbarea de domiciliu. Nefacand acest lucru a fost de acord ca pensia sa-i vina pe vechea adresa si sa fie incasata de mama.
La angajare trebuia sa anunte casa de pensii ca nu mai indeplineste conditiile de a primi pensia de urmas. Nu poate fi invocata necunoasterea legii si din simplul fapt ca a cunoscut-o (ea sau mama) la data solicitarii.
Va trebui sa dea banii inapoi.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
ContSters42179, utilizator
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra!
Imi puteti spune si cum se poate face plata inapoi si cum se calculeaza?
Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.
Mergeti la casa de pensii si pentru a suporta platile incheiati un angajament de plata.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
ContSters42179, utilizator
Suma care se restituie reprezinta totalul pensiilor primite de mama prietenei dvs. Discutati cu cei de la pensii, plata poate fi facuta cand si cum se poate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas cumulata cu salariul AnnaMaria_ru AnnaMaria_ru Buna ziua! Nu reusesc sa ma lamuresc cu aceasta pensie de urmas. Cumulul pensiei de urmas cu salariul nu trebuie sa depaseasca 1/2 sau 1/4 din salariul mediu ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si loc de munca ada2113 ada2113 buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca este legal (si daca da ce lege) ca sa se taie pensia de urmas unui elev de 18 ani care a lucrat vara trecuta 2 luni cu ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas D@nutzu D@nutzu Buna seara, Am si eu o nelamurire cu privire la pensia de urmas, am inteles ca pensia de urmas se sisteaza in momentul in care incepi sa lucrezi cu carte de ... (vezi toată discuția)