avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie de urmas si loc de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie de urmas si loc de munca

buna ziua,

va rog sa-mi spuneti daca este legal (si daca da ce lege) ca sa se taie pensia de urmas unui elev de 18 ani care a lucrat vara trecuta 2 luni cu contract in vacanta pentru a avea bani de carti si de ce mai avea nevoie. Astazi cand a trebuit sa ia pensia de urmas i s a spus ca nu i se mai da pe ianuarie pentru ca a muncit in vacanta trecuta si ca este posibil sa se dea din februarie insa nu se stie cat ( daca se va da si nu se va taia de tot o sa i se opreasca o anumita suma din ea pana isi recupereaza statul banii).

Acum mi s a comunicat ca nu poti sa ai pensie de urmas si sa lucrezi si in vacanta. Insa vin si eu cu intrebarea - pensia de urmas nu substituie venitul unui parinte, Care daca ar fi in viata ar aduce acasa pensia sau suma respectiva iar in cazul in care copilul sau lucreaza intr-o vacanta cu siguranta statul nu o sa i opreasca salariu pentru ca a muncit copilul lui.

Asa dupa ce ca nu are un parinte si are si o suma data de stat cu care abia poti trai, i se mai ia si aceea pentru ca a incercat saracul sa se descurce si sa-si castige o paine.

Va rog frumos daca exista o lege care permite asa ceva sa-mi spuneti si mie care este sa o citesc.
Ajung la concluzia ca era mai bine sa lucreze la negru si atunci putin probabil sa afle cineva (asata fiind inca o modalitate a statului de a incuraja munca la negru).

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:47, 14 Ianuarie 2010
Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

Prin urmare, daca veniturile au depasit o patrime din salariul mediu brut pe economie atunci nu i se mai plateste pensia de urmas.
dar acest lucru nu trebuia spus cand i s-a dat prima data pensia sau un om trebuie sa fie ca si un avocat sa stie toate legile? Nu trebuia instiintata persoana odata la inceput si apoi cand s-a luat aceasta decizie nu trebuia trimis si o instiintare acasa cu faptul ca nu va mai beneficia ?
Nu mi se pare corect sa lasi un om sa mearga sa ridice niste bani pe care se baza si cand ajunge acolo sa nu i se mai dea nimic. Daca statea prost cu inima?
In loc sa fie apreciati tineri care incearca sa mai faca ceva acest stat nu stie cum sa-i mai jegmaneasca. Pentru ca oricum si asa cu contract s-au platit toate darile.

Si asa cat ar trebui statul sa recupereze pensia care a dat o pe 2 luni perioada in care a muncit sau salariul care l-a castigat elevul in aceste 2 luni?

Nimeni nu poate invoca în apărarea sa necunoasterea legii (nemo consetur ignorare legem).... acesta este un principiu de drept .

Se recupereaza numai pensia acordata pe perioada cat a realizat venituri mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Daca toata lumea ar cunoaste toate legile am fi o tara plina de avocati. Inca odata revin cu ideea ca putea fi anuntata persoana la inceput cand a primit prima data acesti bani de la faimosul stat sau sa i de dea o
instiintare inainte de a merge sa i ridice. Pentru o suma modica de 1.0 ron de dat la stat se trimite instiintare acasa insa pentru asa ceva nu merita efortul.

Firmele care se respecte si sunt in legalitate nu vor trece o suma atat de mica pe contract (ma refer la cele pe care le cunosc eu) pentru ca pot risca la randul lor sa fie trase la raspundere.

Va multumesc frumos de ajutor.

Sa se uite pe decizia de pensie de urmas ca scrie acolo, undeva, la sfarsit, ca pe aceasta perioada nu poate obtine venituri mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca beneficiez de pensie de urmas cum as putea s-o pastrez in momentul in care vreau sa ma angajez? cristina_florea cristina_florea Buna ziua.Sunt studenta, beneficiez de pensie de urmas si as dori sa stiu cum pot sa ma angajez fara carte de munca astfel incat sa nu pierd pensia.Poate firma ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas D@nutzu D@nutzu Buna seara, Am si eu o nelamurire cu privire la pensia de urmas, am inteles ca pensia de urmas se sisteaza in momentul in care incepi sa lucrezi cu carte de ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas Lionel19 Lionel19 Buna Seara in primul rand..ca toata lumea,am si eu o situatie.Am primit acasa o instiintare de la Casa de Pensii din care reiese ca am primit necuvenit pensie ... (vezi toată discuția)