Buna Ziua,
va rog sa ma ajutati cu un sfat. Pentru asiguratii care lucreaza in conditii speciale conf. legii 19/2000art. 20 lit.b, cu un stagiu mini de cotizare de 15 ani, care este VARSTA STANDARD DE PENSIONARE conform legii 49/2010 art. IV alin. 1? Cand poate angajatorul sa ii oblige sa isi depuna dosarul de pensionare, sau sa le depuna dosarul de pensionare? Multumesc anticipat pentru raspuns. Lucrez in domeniu si mi se pare neclara legea 49 in cazul conditiilor speciale.
Pentru cei incadrati cf art 20 lit (b), legea face o exceptie fata de alte categorii, nemaipunand conditia indeplinirii cumulative: varsta + stagiu de cotizare
asa cum reiese din textul art 43 alin (3)/Lg 19/2000.
In cazul prezentat de dvs, si asa cum reiese din Lg 49/2010, CIM inceteaza de drept la data indeplinirii conditiei de stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau de 17 ani în zona II
Multumesc pentru raspuns. Exista vreo posibilitate sa fim dat in judecata noi ca si angajator, de o persoana care are stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau de 17 ani în zona II si care nu doreste sa iasa la pensie? Cum putem "obliga" o astfel de persoana sa isi depuna dosarul de pensionare fara consecinte legale negative asupra angajatorului. Mi se pare ca legea este un pic neclara si interpretabila
Intradevar, legea 49/2010 este FOARTE neclara fata de prevederile anterioare insa fiind o incetare CIM de drept, angajatorul nu poate avea vreo vina.
Daca coroboram art 56 lit d)/C muncii, (asa cum a fost modificat) cu art 41 alin 5) si 6)/Lg 19/2000 gasim alta neclaritate.
Depinde de opinia angajatorului dvs in aceasta privinta
Multumesc pentru raspuns. Pentru mine situatia nu este clara. Eu trebuie sa apar interesele ANGAJATORULUI si sa ma asigur pe toate caile ca nu vom fi tarati in procese interminabile, de aceea raspunderea mea este foarte mare si chiar nu stiu ce pozitie sa iau. Nu am pregatire de jurist si nu stiu cit de mult se poate interpreta situatia. Oricum va multumesc inca odata pentru raspuns.
Parerea mea este asa (despre imbecila lege 49):
- angajatorul nu are de ales, daca sa inceteze contractul sau nu. Fiind o incetare de drept, angajatorul TREBUIE sa o constate, in termen de 5 zile de cand motivul de incetare s-a ivit (s-au indeplinit conditiile).
- Nota bene: angajatorul atat este obligat sa faca: sa constate incetarea contractului de munca (nu se depuna dosar de pensionare sau mai stiu eu ce alte demersuri). Este mai apoi treaba fostului angajat (a lui si numai a lui) daca se pensioneaza sau nu.
Fireste ca sunt intrebari fara raspuns (ata de cretina e legea):
1. ce se face salariatul daca angajatorul greseste la calcul, si inceteaza cim pe "nedrept"?
2. ce se fac angajatorul si salariatul daca, desi calculul angajatorului este corect, functionarul de la pensii greseset si zice ca nu sunt indeplinite conditiile?
3. Cat de prost sa fii, ca legiuitor, sa transferi peste noapte, in acest fel (pe jumate) responsabilitatea calculului conditiilor de pensionare (care sunt multe, vaste si incurcate) la angajator, care nu are (si nu trebuie sa aiba) cunostintele, competentele si poate personalul pentru a stabili cine are dreptul la pensie sau nu?
Legea 49 din 2010
mmarianne
Buna ziua,
In MOF 195/29 martie 2010 a aparut Legea 49, care modifica, atat Legea Pensiilor, cat si Codul Muncii. Astfel, CIM inceteaza la data indeplinirii ... (vezi toată discuția)