avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act donatie

Buna ziua.Am si eu o intrebare:se poate sparge un act de donatie facut de parinti fiului lor?Dca da ,de cine?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 09:24, 22 Aprilie 2010
1. eventualii succesori ai acestora a caror rezerva succesorala a fost atinsa prin faptul gratificarii respectivului.
2. eventualii creditori ai parintilor care pot proba faptul ca acestia dispun de patrimoniul lor cu intentia de a deveni insolvabili fata de creditori.
3. de parinti insisi in cazul survenirii unui fapt asimilat ingratitudinii afisata de catre fiul gratificat.
4.pentru cauze de nulitate absoluta, orice persoana care jutifica un interes in desfacerea actului.
Da , se poate , de parintii insisi, daca donatarul va face anumite acte, fapte contrare legii, respectiv este revocabila donatia cu sarcina, pentru neindeplinirea conditiilor. Este posibila revocarea donatiei pentru ingratitudine, cand donatarul a atentat la viata donatorului, daca a savarsit impotriva acestuia delicte, cruzimi sau injurii grave ori, fara motive intemeiate, nu i-a acordat intretinerea de care avea nevoie. De asemenea, daca prin acest act de donatie se incalca rezerva succesorala a unor mostenitori rezervatari, acestia, in urma deschiderii succesiunii, vor putea cere reductiunea acestei liberalitati s i aducerea bunului donat la masa succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)
Anulare donatie adinavisan adinavisan Va rog sa-mi spuneti daca o donatie se poate anula , in ce conditii si in ce termen de la inregistrarea ei la notar. (vezi toată discuția)
Donatie laurentiu1969 laurentiu1969 As dori sa stiu cand se poate ataca un act de donatie cand donatorul este in viata sau numai dupa decesul acestuia? (vezi toată discuția)