avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de maternitate + conventie civila
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de maternitate + conventie civila

Buna ziua,
Lucrez cu conventie civila de 1 an, sunt insarcinata in prima luna si doresc sa va intreb daca, in aceste conditii, voi beneficia de concediu pre- si postnatal platit respectiv de indemnizatie pentru cresterea copilului.
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: mihaela ramona , utilizator 12:06, 22 Aprilie 2010
Buna ziua,
atata timp cat aceasta conventie este recunoscuta si inregistrata la finante, si se plateste impozit, respectiv sanatate pentru venituri, da, veti beneficia.
Deasemenea, trebuie sa fiti inregistrata ca si contribuabil si la Casa de pensii, de unde veti avea nevoie de stagiul de cotizare.
Interventie moderator:
:rtfm:
mihaela ramona:
1. Pentru intrebari la aceeasi problema nu mai deschideti alt topic. Nu este continuitate si nu vom intelege nimic, nici noi, nici dvs.
2. Intrati tot pe acest topic, pe butonul "raspunde" si puneti intrebarea.

mihaela ramona a scris:
Multumesc pentru raspuns, dar eu tot nu sunt lamurita.
Lucrand cu conventie civila, firma imi plateste 5,5% CAS si 16% impozit la sursa.
Ce trebuie sa fac eu pentru a beneficia de concediu prenatal si postnatal platit? Din O.U.G. 158/2005 inteleg ca este de ajuns o luna de plata, dar unde se face plata, la casa de asigurari de sanatate sau la casa de pensii? De asemenea am inteles ca beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului deoarece realizez venituri impozabile, pentru care trimit la finante fisa fiscala.
Va multumesc!

1. Cei 5,5% sunt retinuti din remuneratia dvs. si sunt platiti la Casa de Sanatate.
2. Indemnizatia de CCC pana la 2 ani nu este conditionata de stagiul de cotizare la Pensii.
Ultima modificare: Joi, 22 Aprilie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc, dar pentru a beneficia de concediu de maternitate platit, eu ce trebuie sa fac? Sa-mi platesc singura acei 0,85% la casa de asigurari de sanatate?
Va multumesc
1. Eu stiu doar ce scrie in OUG 158/2005:
Art. 2. -
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
(2) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate prevăzute la alin. (1) sunt denumite în continuare concedii şi indemnizaţii.
Art. 3. - Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) este condiţionat de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate destinată suportării acestor indemnizaţii, denumită în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.

2. Daca nu va raspunde nimeni la intrebare ar fi bine sa luati legatura cu CJASS si sa intrebati pentru a fi mai sigura.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu postnatal tano.vis tano.vis daca te angajezi cu 3 luni inainte de a naste, in ultimul an neavand ocupatie, poti beneficia de concediu pre si postnatal? (vezi toată discuția)
Imi expira contractul de munca si sunt insarcinata in 3 luni jumate lucyana202000 lucyana202000 Sunt insarcinata in 3 luni si jumatate si lucrez cu carte de munca din luna septembrie 2009.In luna mai mai exact pe 5 imi expira contractul de munca.Eu am ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia in continuare de indemnizatie de somaj? ioana.manuela76 ioana.manuela76 Buna. Sunt mamica de 5 luni si beneficiez de indemnizatie de somaj pana in decembrie a.c., deoarece nu am acel stagiu de 1 an pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)