avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Avem vreo sansa? (retrocedare abuziva)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Avem vreo sansa? (retrocedare abuziva)

Buna ziua.

Am 53 de ani si sunt director la o scoala dintr-o comuna din judetul Bihor.

Problema pe care vreau s-o expun aici e una destul de complexa insa voi incerca sa o redau cat mai pe scurt. De asemenea, sunt constient ca sfaturile costa asa ca multumesc in avans celor care vor putea sa-mi dea un raspuns (doar in cazul in care acesta e gratuit).

In iarna aceasta am ramas fara spatiul in care functiona Gradinita, din cauza unei decizii judecatoresti dubioase, prin care cladirea in care functiona Gradinita si terenul aferent au fost "retrocedate" unei anumite persoane. Persoana respectiva a revendicat imobilul mai sus mentionat si terenul, pe baza unui testament prin care defuncta proprietara (matusa respectivei persoane) l-a numit legator universal. Totodata, persoana a cerut retrocedarea imobilului respectiv, pretinzand ca a fost trecut abuziv in proprietatea statului prin Decretul Lege nr 18/1960 si 712/1966. Dupa judecare, persoana respectiva a primit drept de proprietate asupra cladirii si terenului, in defavoarea Primariei, sub a carei administrare se aflau bunurile mentionate pana la acea data.

Aceasta decizie a starnit nemultumirea comunitatii locale, din cauza ca defuncta proprietara a bunurilor mai sus mentionate le vanduse comunei inainte ca acestea sa fie trecute abuziv in proprietatea statului. Cu alte cuvinte oamenii (si in special cei mai in varsta) nu inteleg de ce, dupa ce au strans bani mana de la mana, au ramas fara bunul cumparat.

Am intrat in posesia copiei dupa decizia judecatoreasca abia zilele trecute si am fost revoltat sa constat ca Primaria nu a prezentat in instanta acte care, sper eu, ar fi influentat decizia finala in favoarea comunitatii. Acveste acte sunt in posesia mea insa nu mi-au fost solicitate. Asadar, am o Declaratie autentificata de notar prin care defuncta doneaza imobilul in cauza si terenul aferent Sfatului Popular, la data de 27 mai 1960; de asemenea am o chitanta cu semnaturile defunctei si reprezentantilor Sfatului Popular, de la aceeasi data, prin care defuncta recunoaste ca a primit suma de 15000 de lei care reprezinta "casa cumparata de catre locuitorii satului" si mai am o "Conventie" intre defuncta si aceiasi reprezentanti, din aceeasi data, in care se specifica faptul ca respectivii predau suma de 15000 de lei defunctei si "in contul sumei mentionate mai sus X Irina se obliga sa doneze imobilele amintite mai sus Sfatului Popular al Comunei Y".

As dori sa stiu daca aceste documente ar fi suficiente pentru a recastiga cladirea respectiva si terenul aferent, si eventual cui trebuie sa ma adresez in acest caz.

Va multumesc anticipat.

Nicolae Dunca
Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2007
duncanicolae, utilizator
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 20:20, 27 Februarie 2007
Din pacate pt dvs va spun ca inainte de 1989 era o practica destul de frecventa ca statul ,prin organele sale centrale sau locale, sa preia unele imobile prin donatii sau vanzari fictive, si acest lucru se facea mai ales prin amenintari, a.i. cei in cauza renuntau de buna voie la acele imobile doar ca sa fie lasati in pace. Probabil ca asa s-o fi intamplat si atunci, cine stie...
In privinta hotararii cred ca ati mai putea-o ataca(inainte de CEDO-care este ultima reduta) pe calea revizuirii. Cred ca aceasta revizuire nu poate fi ceruta decat, eventual, pt faptul ca n-ati fost aparat(primaria) sau aparat cu viclenie, insa e dificil de demonstrat asta. Referitor la actele de care ziceti ca nu s-au depus la instanta, atata timp cat nu este din vina celeilalte parti, nu puteti sa cereti revizuirea pe acest motiv.
In "sprijinul" celor de mai sus scrise, vin si cele 3 modalitati de instrainare a bunului imobil (practic.... doua) -ba e donatie, ba vinde bunul pe care a primit si banii, ba nu a facut nici unul din actel ede mai sus si se obliga sa "doneze" (obligatie care nu prea sta in picioare, juridiceste vorbind...).

Revizuirea ar fi fost calea, daca v-ar fi fost deschisa.... Dvs (Scoala) nu ati fost parte in proces. Daca statul - parte in proces - nu a binevoit sa scoata acele inscrisuri si sa incerce castigarea procesului..... din pacate:( dvs nu prea puteti face nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare teren dmd75 dmd75 Buna ziua! Va rog sa imi permiteti sa expun cazul cu care ma confrunt si ,in masura in care puteti,sa-mi dati un sfat Familiei mele i-a fost preluat ... (vezi toată discuția)
Dovada proprietatii Oana Istina Oana Istina am si eu o intrebare? In anul 1965 Sfatul Popular al unei localitati a luat in administrare o suprafata de teren in baza unui proces verbal de predare ... (vezi toată discuția)
Casa nationalizata honnorrius honnorrius Buna seara ! Detin un imobil cumparat in baza Legii 10 , imobil care mi-a fost vandut doar cu terenul de sub el . Curte si gradina au fost retorcedate fostilor ... (vezi toată discuția)