avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recuperare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recuperare teren



Buna ziua!
Va rog sa imi permiteti sa expun cazul cu care ma confrunt si ,in masura in care puteti,sa-mi dati un sfat
Familiei mele i-a fost preluat abuziv de stat,fara titlu,in anii 47, un imobil.
Casa de locuit si teren.
Casa si terenul respectiv fusesera obtinute in urma unei cumparari incheiate in anii 37.
Din anul 37 exista un act de vanzare -cumparare ,incheiat la notar ,in care este specificat pretul vanzarii respective precum si elemente care individualizeaza casa si terenul in cauza.Casa nu ridica probleme ,trecem la teren.
In actul respectiv se spune ca terenul are 1500 m p si sunt indicate proprietatile vecine:strada la sud,vecin est,vecin vest,vecin nord.
Bunicul meu a obtinut casa respectiva,in urma judecarii cu statul, in anul 1994.
Hotararea respectiva, de retrocedare,nu pomeneste de elemente de delimitare ale terenului respectiv,identificarea facuta de instanta fiind ,,imobilul de pe strada X, nr64,,
Datorita problemelor cu chiriasii am intrat efectiv in posesia imobilului in 2009.
In anii cuprinsi intre 1947 si 1990 imobilul a fost locuit de cateva familii cu statut de chiriasi ai RAFLS si au fost modificate niste anexe(corpul 2 de cladire,parte integranta din proprietate, a fost transformat in apartamente de locuit).
In 2010 am facut cadastrul proprietatii.Am constatat ca la masuratorile topo au fost gasiti numai 1000mp din cei 1500 precizati in actul de proprietate din 37
Circa 100 mp lipsa sunt in partea stanga ai imobilului(vecina in cauza a recunoscut ca in 77,dupa cutremur, a schimbat amplasamentul gardului despartitor ,in sensul in care a largit curtea dansei cu circa 100mp.)-in actul de vanzare cumparare din 37 sunt mentionate niste tufe de ferigi care se gaseau pe terenul nostru si care acum se afla la 2 m de gard ,pe proprietatea dansei-.CE POT FACE IN LEGATURA CU ACEST LUCRU?-bineinteles ca refuza sa mutam gardul ,conform actului vechi!Ce fel de actiune pot introduce:granituire sau revendicare?
In ceea ce priveste ceilalti 400 mp:
Asa cum am spus, fosta cladire anexa a fost modificata si acum ocupa toata latimea terenului,astfel incat senzatia este ca aceasta constructie delimiteaza aceea latura a curtii.
in realitate,in spatele acestei cladiri(in partea de nord) noi am identificat exact o suprafata de 400 mp,aferenti (folositi ca gradina)acum proprietatii care figura ca fiind vecina cu proprietatea noastra in actul din 37,in partea de nord.
La incercarea noastra de a discuta cu proprietarii actuali ai imobilului vecin despre acest lucru ne-am lovit ,bineinteles, de refuzul acestora.CUM SA PROCEDAM IN LEGATURA CU ACEST LUCRU?
Vecinii din nord,la aceasta data, pot invoca uzucapiunea de buna credinta?
ei folosesc acest teren ca si gradina de mult timp insa bunicul a ,,redevenit,,proprietar abia din 1994.
Bunicul meu isi are domiciliul in alt judet decat cel in care este situat imobilul.
In cazul in care prin actiune sau exceptie se invoca cu succes pentru vecinii nostrii uzucapiunea ,avem la indemana o actiune impotriva statului?-preluarea a fost fara titlu-
Cum credeti ca trebuie sa procedam?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: dmd75 , utilizator 17:39, 18 Iulie 2012
Din punctul de vedere al identificarii corecte a terenului puteti solicita planuri cadastrale mai vechi de 1986 , din 1960, pentru a realiza prin suprapunere care este suprafata disparuta din proprietate si in ce parte ( se gasesc la oficilu de cadastru al fiecrui judet, sau la primaria orasului ,in speta pentru Bucuresti pe str. Academiei) sau puteti cere fisa tehnica a imobilului preluat abuziv de stat. Un expert cadastru va poate executa aceste planuri de suprapunere prin evidentierea corecta a suprafetelor dinainte si de acum.
- puteti sa introduceti actiune de granituire cu toti vecinii si sa demonstrati cu expertiza topo ca s-au extins in terenul dvs.
- in ideea in care s-ar fi invocat uzucapiunea, bunicul dvs. ar fi trebuit sa fie parte in proces daca s-ar fi introdus dupa 1990 . Pana in 1989 situatia era alta.
Puteti sa actionati statul in judecata.

Cand s-a efectuat cadastru ati reusit sa si intabulati dreptul de proprietate ?
retrocedarea s-a facut in baza sentintei sau si a decizei primariei si a procesului verbal ?
Ce suprafata este inscrisa in sentinta?



Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2012
Alexandrina Mihai,
Va multumesc mult pentru promptitudine!
a)In 2010 am facut cadastru si intabulare dreptului de proprietate ce viza terenul de 1000mp(atat au gasit cadastristii)corpului de cladire principal(vila 290 mp) si corp de cladire 2,230mp-anexe locuinta(aceasta era o casa anexa care exista pe acelasi amplasament si in 47 dar care a fost oarecum extinsa in anii 47-90).Bunicii isi amintesc ca pe langa acea casuta exista o ,,poteca,,prin care se trecea in spate ,in gradina ,si care acum a disparut.

b)Retrocedarea s-a facut in baza unei sentinte judecatoresti obtinuta de bunicul meu in urma unui proces pe care l-a avut cu Primaria si cu Directia de Finante(din pacate nu am Decizia in fata!)
S-a incheiat un proces verbal de punere in executare a deciziei respective de retrocedare.Din pacate la acel moment imobilul era locuit de chiriasi ai statului care s-au opus retrocedarii si au refuzat sa ne lase sa intram in imobil.Procesul verbal vizeaza executarea acelei hotarari in mod formal! si specifica faptul ca locatarii s-au opus intrarii in imobil.

c)In sentinta nu este inscrisa nici o suprafata.Asa cum am precizat identificarea a fost facuta cu numarul de la nomenclatorul stradal:str x nr 64!
Pentru intabulare a fost nevoie sa facem o cerere de lamurire a dispozitivului pentru a putea intabula si corpul de cladire 2 despre care a fost necesar sa se precizeze ca face parte integranta din imobilul nr 64.Expertul judiciar a fost cel care a gasit ,ca si cei de la cadastru ,1000 mp(am precizat ca cei 400 mp sunt acum in spatele casei,fara acces!)
Imi cer scuze daca ,fara voie, incalc o regula scrisa sau nescrisa a dialogului virtual.
Cum sa demonstrez vecinilor cu expertiza topo?Expertiza topo a consemnat numai ce a gasit efectiv,,intre garduri,,!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invocarea uzucapiunii achizitiva in cazul imobilului preluat abuziv. dmd75 dmd75 Buna ziua! Va rog sa imi permiteti sa expun cazul cu care ma confrunt si ,in masura in care puteti,sa-mi dati un sfat Familiei mele i-a fost preluat abuziv ... (vezi toată discuția)
De ce nu mi s-a aprobat intabularea la tot terenul mostenit? ionut daniel ionut daniel Buna ziua,am mostenit un teren de o suprafata de 12700 mp din care 1000 mp curti contructii si .,din care OCOT a aprobat dupa succesiune pentru intabulare ... (vezi toată discuția)
Se aplica legea 10 pentru teren revendicat prin uzucapiune in 1986? alexberi alexberi In cauza este casa cu gradina. Pentru casa care exista acte de cumparare in 1942, dar pentr gradina nu exista acte. O mare parte din gradina (1000 mp) a fost ... (vezi toată discuția)