Daca ma angajez part-time (2 ore) beneficiez de acelasi drepturi ca un angajat full-time? Adica asigurare medicala, pensie, etc? Stiu ca pentru a beneficia de acei bani ( 8 milioane parca) dupa nastere trebuie sa fi contribuit la CAS minim 12 luni. Se aplica si la angajatii part-time?
Art. 103. - (1) Salariatul încadrat cu contract de muncã cu timp parþial se bucurã de drepturile salariaþilor cu normã întreagã, în condiþiile prevãzute de lege ºi de contractele colective de muncã aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordã proporþional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
Deci practic am aceleasi drepturi? Exemplific ca sa ma fac inteleasa: Nu lucrez cu carte de munca. Vreau sa ma angajez part-time pentru ca dupa 4-5 luni de contributie imi planific sa fac un copil. Fiind angajata part-time, dupa 13-14 luni de contributie, beneficiez de acele 8 mil. date de stat post-natal?
Nu am facut inca contractul. Caut cea mai buna varianta. Firma la care o sa fac contractul este a unei prietene si practic o sa platesc eu contributiile. Pe scurt, incerc sa platesc cit mai putin cu putinta. :D
pai chiar nu stiu.....cel mai concret poate sa-ti raspunda cineva de la CAS...sau ce te intereseaza pe tine daca la part time se ia proportional sau normal....dar am senzatia ca ar fi proportional.....institutiile nu prea dau fara sa ia......:D
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.