avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu minori

Stimati colegi, doresc sa va supun atentiei doua situatii juridice si va rog sa-mi transmiteti opiniile voastre:

1. Divort cu minori: mama a scapat de acasa (dupa nenumaratele batai si amenintari ale sotului) insa nu a putut sa-si ia si copii. Domiciliul comun la mama sotului intr-un sat unde sotul era prieten de betie cu toti. Cei de la politie nu au consemnat plangerile facute de sotie. Infine sotia a fugit in Italia la mama ei. Acum, dupa ce s-a linistit vine la mine ca vrea sa-si ia copiii de la fostul sot si evident sa divorteze. Intru pe portarul min. just si constat ca la judecatoria competenta sotul a inaintat cerere de divort citand-o pe clienta mea la fratele ei. Instanta amana cauza datorita procedurii viciiate cu parata si trimite adresa la serviciul de evidenta a persoanelor si emite adresa catre primaria competenta cu ancheta sociala in vederea efectuarii anchetei sociale si amendarea persoanei responsabile cu ancheta sociala ceruta si neefectuata la acel termen desi au fost citati cu aceasta mentiune.
Acum: clienta mea vrea sa ceara incredintarea minorilor insa in Italia locuieste cu mama ei si nu lucreaza. Cum ar trebui sa procedeze pentru a-si putea recupera copiii?
2. Cealalta situatie este tot un divort cu minori insa nu exista probleme cu incredintarea. Exista o lege (nu stiu exact care dar practica este sigur aceasta) care spune ca parintele care are o hotarare definitiva de divort poate calatori in strainatate cu copii daca i-au fost incredintati fara drept de vizita a celuilalt parinte. In cazul in care prin hotarare s-a dispus dreptul la vizita a celuilalt parinte trebuie sa ai procura de la "partea adversa" daca vrei sa circuli cu copiii in strainatate. Ce se poate face in instanta pentru a nu aparea in dispozitiv dreptul la vizita avand in vedere ca mama si copiii locuiesc in Italia si in fiecare an vin in vacanta in Romania. Daca prin hot se va dispune dr la vizita al tatalui, mama si copiii ar fi in imposibilitatea de a calatori deoarece tatal este destul de reticent.
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: alina_adelina , utilizator 21:30, 17 Iulie 2010
1. chiar daca nu lucreaza mama poate face cerere sa i fie ei incredintati copiii.. ideea este sa aibe un domiciliu stabil in Italia.. evident ca se va face prin comisie rogatorie ancheta sociala cu privire la conditiile de locuit
2. daca partea adversa nu a cerut programa de vizitare minori, nu va agitati.. e ok.. daca a cerut sigur se va specifica acesta in dispozitiv si nu aveti ce face, decat ca acest program sa fie in perioada vacantei de vara si atat
Merci colega. Evident ca tatl a cerut drept de vizita desi sunt despartiti in fapt de mai multa vreme si acesta vorbeste zilnic la tel cu copiii iar in fiecare sambata ii vede. Cu privire la cealalta situatie clienta mea nu si-a facut actele in italia deci nu are domiciliul aici. Tu in ce barou profesezi?
1.Iti recomand sa soliciti indredintarea minorilo5 pe cale de urgenta pe cale de ordonanta presedintiala in temeiul art. 581 s.urm C.pr.civ, data fara citarea partilor - merge de fiecare data, dar trebuie iontrodus inainte divortul si cerut prin divort incredintarea minorilor.
2.Nici o problema
=D>
buna seara,sunt o mama tanara de 24 de ani care s-a chinuit foarte mult pe timpul sarcinii ...avand o sarcina toxica...dupa nasterea fetitei .....pana la 6 luni nu am dormit o noapte...fetita avand colici...ceea ce vreau este sa fac nu este sa ma vait ci sa va spun ca am dat si sufletul din mine pentru acest copil.....inca din timpul sarcinii relatia cu sotul a devenit una tensionata....de la agresiuni verbale...ajungand si la cele fizice{imbranceli}inca nu am ajuns la faza de lovire ......sunt disperata pot spune deoarece daca plec...acest copil imi va fi luat.....acum stam la parintii lui....care nu ma iubesc prea tare...este ff influientat de mama lui.....care sunt pasii care trebuie sa-i urmez ptr a putea pleca..cu tot cu copil....de multe ori am vrut sa plec....dar nu am putut fara fetita....si mi-este frica sa nu aiba el un avantaj in cazul in care plec....daca conteaza am studii superioare,sunt in concediul de cresterea copilului....fetita avand 9 luni...astept sfaturile dumneavoastra.....va multumesc anticipat
Ca ati suferit pe timpul sarcinii si 6 luni dupa sarcina, desi e regretabil, nu are nicio relevanta juridica. Faptul ca aveti studii superioare este de asemenea irelevant.
Avand in vedere varsta copilului.. sansele ca aceasta sa va fie incredintat sunt foarte mari. Cu toate acestea depinde si unde plecati( ne spuneti ca doriti sa plecati cu copilul .. dar nu ne spuneti unde si in ce conditii urmeaza sa locuiti). Depinde si ce venituri o sa realizati atunci cand se incheie concediul de crestere copil. ..pentru ca tatal are posibilitatea sa ceara reincredintarea copilului daca poate dovedi ca nu aveti conditii pentru a asigura copilului un trai decent.
Trebuie sa veniti cu mai multe detalii.. detalii cu privire la conditiile pe care le puteti asigura copilului... pentru ca incredintarea se face conform "interesului superior al copilului"

Alte discuții în legătură

Program vizitare copil minor de catre parinte cu domiciliul in strainatate. sim0na sim0na Dupa divort copilul minor (6 ani) a fost incredintat catre tata. Mama era in strainatate si a fost citata prin presa desi tatal stia unde se afla. Mama ... (vezi toată discuția)
Divort myrya myrya Cum pot folosi in favoare mea pentru a castiga copilul in urma divortului daca sotul face urmatoarele fapte: -paraseste casa si face copilul sa sufere ... (vezi toată discuția)
Va rog un sfat! roxi_roxana roxi_roxana Buna ziua ,as dori daca puteti sa ma lamuriti intr-o problema! Am avut prima infatisare la tribunal cu fostul sot,ptr drept de vizita,minora are 1an,iar acum ... (vezi toată discuția)