avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... încetarea de drept a cim conform art 56 lit. d, Codul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

încetarea de drept a cim conform art 56 lit. d, Codul Muncii

Prin modificarea Legii 53/2003 prin Legea nr. 49/2010, cim încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pt. pensionare. Dacă angajatul este în incapacitate temporară de muncă la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pt. pensionare, nu doreşte să îşi depună cererea de pensionare la Casa de Pensii şi nici să facă o cerere în acest sens angajatorului, poate angajatorul să îi desfacă contractul de muncă şi să îi depună cererea de pensionare la Casa de Pensii, cf. art. 82, alin. (2) din Legea nr. 19/2000, cu modific[rile aduse prin Legea nr. 49/2010?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:46, 24 Aprilie 2010

Termenul de 30 de zile nu cred ca este un termen de decadere ci un termen maxim de la care se poate depune dosarul. Parerea mea este ca formularea
" dupa caz" a fost prevazuta pentru a oferi angajatorului o alternativa in cazul in care angajatul omite sau refuza sa completeze cererea. Practic nu se poate lasa doar la latitudinea angajatului initierea procedurii de pensionare.
freeelis a scris:

Posibil sa ai dreptate ... dar in art.82 alin.2 din Legea nr.19/2000 asa cum a fost el modificat este prevazut faptul ca doar actele care dovedesc indeplinirea conditiilor de pensionare se pot depune si de catre angajator.

Pe site-ul unei Case Judetene de Pensii este afisat :
Incepand cu data de 1 Aprilie 2010, cererea de pensionare impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege se depun de solicitant sau, dupa caz, de angajator la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul solicitantului, cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare, prevazute de lege.

P.S.
Oare ce sa mai creada viitorii pensionari? ....
Gabriela Pintea a scris:

Pai da, cererea de pensionare impreuna cu actele, asta ziceam si eu.... :)

freeelis a scris:
P.S.
Oare ce sa mai creada viitorii pensionari? ....

Eu stiu? Sa spere ca nu-i mai "loveste" nimeni cu un act normativ de exceptie cum
este Legea nr. 49/2010. Atat pe ei cat si pe noi!

Poate ar trebui sa initiem o discutie despre aceasta lege. Sunt sigur ca ar starni o furtuna pe forum. Ce ziceti ?
aemilius a scris:
Parerea mea este ca formularea "dupa caz" a fost prevazuta pentru a oferi angajatorului o alternativa in cazul in care angajatul omite sau refuza sa completeze cererea. Practic nu se poate lasa doar la latitudinea angajatului initierea procedurii de pensionare.

Nu se poate ca angajatorul sa completeze cererea de pensionare intrucat drepturile de pensie sunt drepturi intuitu personae.

Pentru ipoteza in care angajatul refuza completarea cererii, desi indeplineste conditiile privind pensionarea, a fost modificat art. 56, alin. (2) din Codul muncii. Adica e ceva de genul "vrei, nu vrei, tot trebuie sa vrei" sau "indiferent daca vrei sau nu sa iesi la pensie, contractul de munca tot iti inceteaza de drept".

Practic, angajatul nu mai are ce sa aleaga, trebuie sa completeze cererea de pensionare. Sau n-o completeaza, dar oricum ramane fara loc de munca.
aemilius a scris:

.............
Poate ar trebui sa initiem o discutie despre aceasta lege. Sunt sigur ca ar starni o furtuna pe forum. Ce ziceti ?

Sunt intrutotul de acord cu dvs ...:) ... chiar voi deschide un topic pe acest subiect.
Aici pe forum deja s-a starnit furtuna.
Dar credeti ca decidentii urmaresc forumul nostru?
Noi ne spargem capul ce si cum sa facem iar ei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare conform legii nr. 49/2010 emiliaa emiliaa Un angajat nascut in 10.04.1946 a indeplinit varsta de pensionare in ianuarie 2010. Nu a depus dosar de pensionare la casa de pensii si nici nu va depune el. ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca conf. art. 56 "d" din l.53/2003 modificat. gaby1970 gaby1970 Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in aceasta situatie.:\"> In Legea 19/2000 cu modificari si completari ulterioare(inclusiv L49/2010) se mentioneaza ,, ... (vezi toată discuția)
Pot intrerupe concediul medical? Anghel _1954 Anghel _1954 buna seara, as dori sa stiu dc pot intrupe concediu medical. precizez ca perioada de preaviz a expirat ma aflu in concediul medical si vreau sa ies la pensie ... (vezi toată discuția)